Taxe noi propuse pentru pacientii cu asigurare de sanatate

O nouă taxă propusă de Ministerul Sănătății: pacienții care aleg un anumit medic la stat vor plăti pentru acest serviciu

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care au deja asigurări de sănătate, potrivit proiectului strategiei naționale de sănătate pentru perioada 2023-2030, pusă în dezbatere publică pe site-ul instituției. Mai precis, Ministerul Sănătății vrea ca pacienții care vor să primească serviciile medicale de la un anumit medic să plătească o taxă, numită coplată.

”Strategia vizează pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei coplăți reglementate legal și suportate de beneficiar și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se arată în nota de fundamentare a strategiei citate. Noua taxă va fi introdusă mai întâi sub forma unui program pilot, în anumite regiuni. Strategia mai prevede proiecte precum informatizarea spitalelor și asigurarea unor servicii de urgență de către medicii de familie, fără a da însă detalii despre modul în care vor fi atinse ceste obiective. Ministerul Sănătății e condus de Alexandru Rafila, PSD / vezi foto.

Citește aici nota de fundamentare a proiectului de strategie de sănătate

Pe de alta parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, luni, într-o conferință de presă, că „este o minciună” că ar fi propusă o taxă suplimentară pentru serviciile medicale. Ministrul a afirmat că, în strategia pe sănătate pentru perioada 2023 – 2030, este propus un proiect-pilot pentru furnizarea de servicii medicale ambulatorii contra cost, peste programul medicului. Alexandru Rafila a spus că proiectul strategiei naționale de sănătate a României „a fost realizat integral de experți independenți”. Ministrul a precizat că taxa respectivă se referă la „furnizarea de servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, în afara normei de bază”.

„Nu e vorba de nicio taxă suplimentară, e o minciună. A fost prezentat neprofesionist. E vorba doar de un proiect-pilot în această strategie, care trebuie să se desfășoare între 2026-2030. Dacă guvernul nu consideră oportun acest proiect-pilot, poate să dispară”, a susținut Rafila.

Acesta a spus că proiectul-pilot urmărește să stabilească dacă, într-o unitate sanitară publică, după programul de lucru, un medic poate desfășura această activitate în sistem privat.

„În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților sanitare private și propunerea de pilot este pentru 1, 2, 3 unități în care să încerce în spitalele respective dacă medicii vor să lucreze peste program, să poată să desfășoare această activitate. (…) Nu e cazul să inducem în eroare populația. (…) Discutăm doar despre un proiect. E o idee care trebuie dezbătută, poate să fie agreată sau nu”, a subliniat Alexandru Rafila.

 

Recommended For You