Pensionarii bugetari: ori pensie, ori salariu!

Raluca Turcan, ministrul muncii: ,,Bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumululul pensiei cu salariul la stat”.  Guvernul a aprobat în primă lectură proiectul de lege, iar săptămâna viitoare acesta ar urma să fie trimis Parlamentului. Turcan a explicat că proiectul prevede posibilitatea continuării activității până la vârsta de 70 de ani pentru persoanele care îndeplinesc vârsta de pensionare. Prevederea este valabilă atât pentru sectorul public, cât și pentru sectorul privat și persoanele respective pot să revină asupra acestei opțiuni și să se întoarcă la pensie înainte să împlinească 70 ani. „Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au (vor avea, n.red.) obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat ministrul Raluca Turcan.

Și la Buhuși există pensionari angajati la stat. Ion Fercu, scriitor, ziarist și fost director timp de 16 ani la Liceul ,,Ion Borcea”, a ajuns, după pensionare, bibliotecar la biblioteca orășenească (aflată în subordinea primăriei Buhuși). Identic, la Bacău: Ghe. Popa, director al Centrului de Cultura G. Apostu, Pavel Ambrozie Ionescu, directorul Filarmonicii Jora si mulți alții… Ne punem întrebarea: unele dintre ele nu sunt niște sinecuri ?

Detalii legislative: cumulul pensiei cu salariu a fost interzis în 2008, când Guvernul condus de Emil Boc a emis OUG 230/2008 prin care pensionarii nu mai aveau voie să se angajeze în sistemul bugetar sau, în cazul în care o făceau, trebuiau să opteze între pensie și salariu. După venirea la putere a PSD, prin Victor Ponta, s-a votat in Parlament legea nr. 134/2014, care a abrogat articolele din Legea nr. 329/2009 care interziceau cumulul pensiei cu salariul. Acum, guvernul PNL-USR-UDMR schimbă roata din nou.

,,Doamne, vreau eterna căutare a ADEVĂRULUI” – este un citat dintr-un profesor în viață.

Recommended For You