România, singura țară care subfinanțează sistemul de sănătate

Fostul comisar european Corina Crețu arată că România ar fi putut primi fonduri din UE pentru sănătate dacă Guvernul ar fi făcut demersurile necesare.

Romania pare a fi singura țară care, in actualul context, subfinanțează sistemul de sănătate, in principal domeniul Terapiei Intensive, locul care poate face diferența între viața și moartea unui om, a afirmat europarlamentarul Corina Crețu.

Proiectele europene pe sănătate sunt scutite de cofinantarea de 15%. Sistemul de sănătate din România poate accesa fonduri din urmatoarele programe: Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European,  Fondul de Coeziune, Programul EU4Health si Cadrul Financiar Multianual.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul român a amintit măsurile adoptate de Parlamentul European în ultimul an pentru combaterea pandemiei și sprijinirea sistemelor de sănătate din statele membre.

“Exact acum un an, am adoptat în Parlamentul European, măsuri care să ofere sprijin de urgență Statelor Membre în lupta împotriva pandemiei și care să ajute sistemele naționale de sănătate. Modificarea regulamentului privind Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020 a permis mobilizarea a miliarde de euro în lupta împotriva pandemiei, bani care ar fi trebuit folosiți pentru sprijinirea sistemelor medicale naționale. Totodată, am adoptat la nivelul Parlamentului European măsuri excepționale pentru flexibilizarea folosirii fondurilor structurale și de coeziune, astfel încât să fie redusă vulnerabilitatea economiilor naționale și să fie protejați cetățenii în fața efectelor economice nefaste ale acestei crize. Astfel, toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune pot fi redirecționate de Statele Membre – pana in anul 2023 – unde au cel mai urgent nevoie de ele, fiind posibile chiar transferurile dintre fonduri, precum și între categoriile de regiuni și între obiectivele de politică. Totodată, cerințele de cofinanțare sunt eliminate, ceea ce reprezintă un ajutor suplimentar pentru state. In plus, in noiembrie 2020 am votat in Parlamentul European programul EU4Health pentru o Uniune Europeană a Sănătății”, a scris Corina Crețu pe Facebook.

În acest context, Corina Crețu a mai spus că Guvernul României ar fi trebuit sa își planifice deja de mai bine de un an modul in care folosește bugetul national și european pentru îmbunătățirea vieții oamenilor.

“Reamintesc ca rata de absorbție pentru exercițiul financiar 2014-2020 se afla la ora actuala la 52%, deci Romania putea, încă de acum un an sa își redirecționeze fondurile necheltuite spre domeniul sănătății, atât de important pentru cetățeni”, a conchis ea.

Europarlamantarul Cretu a precizat deficiențele existente la nivel de Guvern, arătând că ,,Nu înțeleg de ce, știind toate oportunitățile financiare votate de Parlamentul European încă din martie anul trecut, Guvernul României nu și-a planificat cum să îmbine bugetul national cu fondurile europene, pentru a îmbunătăți sistemul sanitar românesc și sa foloseasca la maxim șansele oferite prin ajutoarele de urgentă”.

Recommended For You

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *