Bebelușii ,,buhușeni” născuți la Maternitatea Bacău nu primesc bani ca cei din părinți băcăuani

Recent, Consiliul Local Bacău a votat o hotărâre prin care fiecărui copil născut la Maternitatea Bacău, din părinți băcăuani, primește suma de 1.000 de lei. Initiatorul acestui proiect este consilierul local independent Dorin Chirilescu. Consilierul Chirilescu spune că măsura este una dintre primlele dintr-o serie de măsuri care susțin tinerele familii.

Este prima măsură concretă pentru sprijinirea familiilor de tineri băcăuani care aduc pe lume un nou-născut, prin acordarea unui stimulent financiar. Evoluția pe ultimii ani de zile privind numărul de nou-născuți băcăuani ne relevă faptul că natalitatea din municipiul nostru este în picaj, iar dacă nu vom lua măsuri urgente pentru sprijinirea familiilor, există riscul ca în viitorul apropiat să scădem sub 1000 de nou-născuți într-un an de zile” a declarat Dorin Chirilescu.

Condiția primirii acestor bani este ca cel puțin unul dintre părinți să aibă o vechime neîntreruptă în muncă de minimum șase luni. Banii vor ajunge la tinerii părinți, în decurs de o lună după naștere.

De acești bani beneficiază doar copii născuți la Maternitatea Bacău din părinți cu domiciliul în municipiul Bacău. Ceilați copii din părinți din comunele sau orașele învecinate, precum Buhușiul, NU intră sub incidența acestei hotărâri de CL. Deci bebelușii părinților buhușeni, chiar dacă sunt născuți la bacău, NU vor primi bani asemeni celor din Bacău. Din discuția purtată cu managerul Constantin Poiană, acesta ne-a declarat că de mai bine de 15 ani nu se mai nasc copii la Buhuși. Deci toți copii din oraș, sub 16 ani, sunt… băcăuani. Practic, pe termen lung, orașul poate rămâne fără localnici (nativi). C-tin Poiană, managerul Spitalului buhușean, a reiterat pentru Gazeta de Buhuși că Maternitatea din Bacău este în subordinea Consiliului Județean Bacău. O eventuală reînființare a maternității la Buhuși ar fi posibilă doar după trecerea pandemiei, iar primii pași în acest sens ar fi redeschiderea cabinetelor de ginecologie la Spitalul ,,prof. dr. Eduard Apetrei” Buhuși, a precizat managerul Poiană. Până atunci, pe certificatele de naștere ale micuților născuți din părinți buhușeni va fi trecut locul nașterii ,,Bacău” în loc de ,,Buhuși”.

Update 31 mai 2022: conform declaratiilor secretarului UAT Buhusi, in acest momentu NU exista un HCL prin care copii nou-nascuti din parinti cu domiciliul in Buhusi sa primeasca indemnizatia de nastere a copilului.

Update 27 aprilie 2023: Consiliul Local Buhusi a adoptat, la propunerea consilierului Flenchia Sorin, HCL 67/27.04.2023 privind ,,acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuți

situatia inscrierilor in trei luni de la adoptare la Primaria Bacau

Recommended For You