USR anunță că parlamentarii coaliției PSD-PNL-UDMR au mărit salariile tuturor demnitarilor în plină criză

USR anunță că parlamentarii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au majorat indemnizațiile tuturor demnitarilor, cu sume cuprinse între 880 de lei brut lunar în cazul subprefecților și 1.410 lei brut lunar în cazul Președintelui României. USR va contesta la CCR acest proiect legislativ, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Partidul susține că majorarea indemnizațiilor demnitarilor s-a făcut printr-un artificiu legislativ, mai precis din nota de corectare a erorii materiale pentru un proiect de lege (Plx 21/2022) adoptat săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaților. Prin acest artificiu, USR susține că se includ, de fapt, printre cei care beneficiază de creșterea indemnizațiilor atât Președintele României, membrii Parlamentului, cât și cei care ocupă funcții de demnitate publică numită (membrii Guvernului, Avocatul Poporului, Prefecții etc).

„Ziua ca hoții, în speranța că nu ar fi observat nimeni. Printr-o notă de corectare a unei presupuse erori materiale se aduc modificări cu impact bugetar substanțial, mai ales în contextul creșterii numărului de secretari de stat, care nu au fost cunoscute publicului larg anterior”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Prins cu mâta in sac, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări miercuri că salariile demnitarilor nu vor fi majorate acum, aceasta fiind cel mai probabil decizia coaliţiei de guvernare, adăugând că „demnitarii trebuie să strângă cureaua”.

„Este o corectură (la Camera Deputaţilor – n.r.). L-am chemat de dimineaţă pe liderul de grup, a venit şi liderul de grup de la PNL şi preşedintele comisiei. E vorba – toţi demnitarii, inclusiv primarii, sunt prinşi pe anexa nr. 9. Cu certitudine, astăzi, în coaliţie, vom lua decizia. Dacă legea va trece de Curtea Constituţională, se va proroga termenul de aplicare pentru demnitari, altfel legea ar fi fost neconstituţională şi ar fi fost respinsă la CCR, fiindcă se intervenea pe anexa 9. Eliminai absolut tot, nu mai putea fi pusă în aplicare Legea 153 cu acea pătrime pentru toată lumea, deci a fost o decizie pur tehnică. Am vrut să o ştiu şi eu exact, de ce s-a făcut acea erată, am înţeles-o, şi astăzi din coaliţie vom ieşi cu o decizie: că nu se vor mări salariile pentru demnitari. În cazul în care va fi promulgată legea, se va da o ordonanţă de prorogare a acestui termen”, a declarat Ciolacu la Palatul Parlamentului, conform Agerpres. Potrivit acestuia, „este o lege pe care trebuie să o respectăm cu toţii”.

„Eu cred că noi, demnitarii, trebuie, în acest moment, să strângem cureaua şi să participăm la acest efort comun. Restul sunt legi pe care trebuie sa le respectăm, fiindcă trecem printr-o situaţie destul de dificilă toată lumea”, a motivat liderul PSD. Pe de altă parte, el consideră normale măririle salariale şi de pensii, în contextul inflaţiei şi al scumpirii preţurilor.

„Astăzi aţi văzut că am mărit şi tichetele pentru zona privată. Există resurse pentru aceşti bani. Am văzut că şi în Germania s-au mărit pensiile. Cumva suntem condamnaţi să murim cu toţii pentru că nu avem economia Germaniei? Guvenul trebuie să găsească resursele necesare, în primul rând creşterea economică să se vadă cumva şi în buzunarele românilor. (…) Sunt ferm convins că trebuie venit iarăşi cu un pachet social şi economic pentru perioada următoare”, a spus Ciolacu.

Salariile primarilor din România vor creşte până la 23.000 de lei brut, de luna viitoare.Asta înseamnă că ei vor încasa cu mii de lei în plus faţă de cât sunt acum. În prezent, veniturile primarilor sunt calculate în funcție de salariul minim pe economie. Salariile edililor locali au fost plafonate la salariul minim pe economie aflat în plată în 2019, 2.080 lei net.

Recommended For You