Sfantul Ilie Tesviteanul este praznuit pe 20 iulie. Este unul dintre cei mai cunoscuti sfinti si singurul sfant din Vechiul Testament care este trecut in calendar cu cruce rosie. A fost ales de Dumnezeu sa apere credinta cea adevarata intr-o perioada in care era foarte mare indepartarea de la credinta cea dreapta. Sfantul Ilie a trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mantuitorului, pe vremea regelui Ahab. Si-a desfasurat activitatea in regatul Israel din Samaria. Numele Sfantului Proroc Ilie – Elijah in limba ebraica-, inseamna “Iahve este Dumnezeu”. El are vocatia, prin insasi numele sau, de a marturisi pe adevaratul Dumnezeu.
Sfantul Ilie este prezent cel mai des in icoane sub chipul unui ascet, cu parul carunt si o barba mare. Din Sfanta Scriptura cunoastem ca prin rugaciunile sale inchide cerurile timp de trei ani si jumatate, ca sa-l convinga pe rege cat de grava este caderea in idolatrie si sa se intoarca la credinta cea adevarata. Din porunca lui Dumnezeu paraseste tinutul lui Israel si merge la raul Cherit, dincolo de Iordan. Aici este hranit in chip minunat de corbi, care ii aduceau dimineata paine si seara carne. Acest episod este redat in icoane astfel: Ilie se afla sezand intr-un loc stancos si priveste catre corbul trimis de Dumnezeu in arsita zilei.
Sunt icoane care il reprezinta pe Sfantul Ilie mergand catre regale Ahab. Interesant este ca atat Ilie cat si regele sunt reprezentati cu nimburi. Deosebirea culorii celor doua nimburi are menirea de a ne descoperi diferenta dintre puterea lumeasca si sfintenie. Nimbul lui Ilie are culoarea aurie, in vreme ce nimbul purtat de rege este verde.
Avand in vedere ca Ilie nu a murit, ci a fost ridicat la cer intr-un car tras de cai de foc sub ochii ucenicului sau Elisei, Sfantul Proroc Ilie este zugravit si aflandu-se intr-o caruta de foc. O parte din comentatorii acestui text, sustin ca Ilie a fost luat cu trupul la cer ca raspuns la modul in care el a vietuit. Alti comentatori afirma ca scopul pentru care Ilie a fost ridicat cu trupul la cer, este acela ca el va reveni la sfarsitul lumii, ca un al doilea Inaintemergator al Mantuitorului, pentru a vesti a doua venire a lui Hristos spre a judeca neamul omenesc.
Sfantul Ilie mai este reprezentat alaturi de Moise pe Tabor, atunci cand Mantuitorul s-a schimbat la Fata inaintea ucenicilor Lui. Sa nu uitam ca in timpul vietii sale, Ilie nu s-a invrednicit de o vedere “fata catre fata”. Potrivit relatarilor din cartea III Regi, cap. 19, se spune ca atunci cand i s-a aratat Dumnezeu, Sfantul Ilie si-a acoperit fata cu mantia, pentru ca nu putea privi slava lui Dumnezeu. Dar aceasta vedere devine posibila dupa inaltarea sa la cer, cand pe Muntele Taborului, Ilie a vazut slava lui Dumnezeu atunci cand Hristos s-a schimbat la Fata.
Un articol de Iulian Predescu / Crestinortodox.ro