Recensamantul populatiei, prelungit din nou (a doua oara!)

Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor CCRPL-2021 a hotarat prelungirea perioadei pentru recensamant pina la 31 iulie. Aceasta este valabil doar pentru localitatile unde nu s-a terminat de facut recenzarea. Reamintim ca acest recensamant a mai fost prelungit o data, initial pina la 24 iulie – detalii aici.

Pe 15 iulie, la 120 de zile de la debutul recensământului 2022 (14 martie), rata de recenzare era de sub 85%. Mai puțin de 16 milioane de persoane din cele 19 milioane, cât știa statul român la finele anului trecut că s-ar afla în țară, fuseseră înregistrate în baza de date coordonată de Institutul Național de Statistică (INS).

Procesul a depășit așadar așteptările în ceea ce a reprezentat o premieră – autorecenzarea, inclusiv cea asistată. 46% din populație, adică 8,9 milioane de români, au izbutit să introducă (în mod corect) datele online, cu mult peste așteptările reprezentanților INS, care estimau că doar unul din trei români se va autorecenza.

În total, au fost completate aproximativ 10,7 milioane de chestionare, în jur de 1 milion fiind invalidate. Baza de date ar fi trebuit completată cu informațiile culese în format clasic – inclusiv de la persoanele cu chestionare invalidate – din poartă în poartă, de recenzori. Aici, în mod inexplicabil, lucrurile s-au împotmolit, deși România avea experiența anului 2011, când recenzarea fizică a populației a decurs mult mai rapid. Termenul de desfășurare a recensământului a fost din nou prelungit, până în 31 iulie, în localitățile „unde recenzarea nu s-a încheiat”, a anunțat miercuri Comisia Centrală pentru Recensământului Populației și Locuințelor. Asta după o primă prelungire a termenului, din 17 iulie în 24 iulie.

Despre cauzele unui recenzamant defectuos in 2022, in care s-au alocat mai multi bani, puteti citi aici.

Document Hotararea nr. 13

© Foto: Octav Ganea/InquamPhotos

Recommended For You