Cine mai citeste pe Vasile Alecsandri?

Cine mai citeste pe Vasile Alecsandri? Parafrazandu-o pe prof. Dumitroaia, care spunea ca atunci  ,,când semianalfabetii cred ca maculatura lor poate fi numita ,,capodopera”, cine mai rasfoieste paginile lui Eminescu?”, credem ca acelasi lucru este valabil si la Alecsandri.
Nascut acum 201 ani, in miez de vara, marele poet moldovean, denumit si ,,bardul de la Mircesti” ne poarta cu limpezime prin oprea-i magnifica pentru a ne delecta intelectual, pentru a ne oferi o mostra de frumusete unica. Maestru al penelului, ,,poetul pastelului” ne poarta pe valurile poeziei ca nimeni altul. Astfel, acesta a imbinat autenticitatea autohtona cu exotismul tipic francez si italian. Rezultatul este placearea de a citi minunatele sale poezii. Dominanta folclorica a dat nastere unor legende in versuri, unde poate fi atestat spiritul romanesc autentic.
Astăzi e ziua cand ne amintim de viața și moștenirea lui Vasile Alecsandri (21 iulie 1821 – 22 august 1890) – creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, cu a sa Chirița, poet, membru fondator al Academiei Române și junimist.
Deținător al primului premiu internațional pentru literatura română, cu o impresionantă activitate publicistică, fiind colaborator la publicațiile ,,Concordia’’, „Convorbiri literare” și „Dacia literară”, Alecsandri a avut o la fel de impresionantă carieră politică. A militat pentru unirea principatelor Țara Românească și Moldova, a fost un susținător important al Revoluției de la 1848, redactând celebrul program politic „Prinţipiile noastre pentru reformarea patriei”. Totodată, a făcut cunoscută cauza românilor peste hotare, în sprijinul pregătirii unirii din 1859, pentru recunoașterea căruia a trudit apoi pe la marile cancelarii europene.
În anul 2021, bicentenarul său a fost sărbătorit la Muzeul Național al Literaturii Române și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, care în continuare găzduiesc piese din moștenirea sa artistică, dar și la Casa memorială ,,Vasile Alecsandri’’ de la Mircești, o emblemă pentru județul Iași. Puține personalități au meritul de a fi îmbogățit atât viața cultural-artistică a țării lor, cât și viața politică, așa cum a reușit Vasile Alecsandri, contribuind la crearea și dezvoltarea teatrului și dramaturgiei românești și participând la evenimente cheie din istoria națională.

Recommended For You