12.000 de cazuri noi de COVID

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, într-o conferință de presă privind evoluția pandemiei de COVID, că spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare, ceea ce arată o severitate redusă a virusului. În ultima zi au fost confirmate peste 12.000 de cazuri noi de COVID. Sunt 12.353 de noi infectări din circa 35.000 de teste. În spitale sunt 3.445 de pacienți în secții și 215 la ATI. Un număr de 558 de copii sunt internați cu COVID, dintre care 6 la ATI.

In conditiile actuale, este cunoscut ca numarul de decese recente datorate COVID-19 au fost (azi, 26 iulie 2022) in numar de 32, dupa cum urmeaza:  o persoana la categoria 20-29 de ani, alta la categoria 40-49 ani, alt deces a fost înregistrat la categoria 50-59 ani și majoritatea covarsitoare (29 decese) la persoane de peste 60 de ani.  Detalii aici. si parioada similara a anului trecut aici.

În 4 iulie, Alexandru Rafila spunea că, în scenariul pesimist, vârful valului 6 va fi atins la finalul lunii august-începutul lunii septembrie, cu 10.000 de cazuri zilnic.

Această creștere înregistrată în ultimele 3 săptămâni își păstrează oarecum cadența.mUnul din 4 teste sunt pozitive, reprezentând o creștere de circa 30% față de săptămâna precedentă. Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla la circa 70.000 de cazuri, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi. Nu există elemente de severitate mai mare.

Încercăm să mărim numărul de centre de evaluare, precum și programul de lucru. Important e să le facem funcționale inclusiv sâmbăta și duminică. Nu trebuie toată lumea să primească medicație antivirală, e și destul de toxică. Toate cazurile care necesită medicație, o vor primi. Pentru cei cu simptome grave, comorbidități, spitalizarea e soluția. Spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare, ceea ce arată o severitate mai mică. O să fie o discuție cu managerii din București, având în vedere că un sfert din cazuri sunt în București. Trebuie să asigurăm condițiile de spitalizare și centrele ambulatorii ca număr și durata programului de funcționare în weekend. O persoană care se testează, în 99% din cazuri e simptomatică. Trebuie să stea în izolare, poate să primească concediu medical 5 zile de la medicul de familie. Ministerul Sănătății nu are la dispoziție această pârghie (obligativitatea măștii, n.red). Trebuie să existe și un efort al populației. Se poate face prin purtarea măștii în spațiile închise sau în mijloacele de transport. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate. Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultate. Masca dacă e purtată incorect e inutilă. Vom pregăti legislația necesară pentru ca în unitățile sanitare să existe centre de vaccinare. În toamnă, când vor fi disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori cât mai mulți cetățeni să se vaccineze.

Alte detalii

Variantele mai contagioase ale Omicron, BA.4 și BA.5, au fost depistate în 93% din secvențierile făcute săptămâna trecută în România, potrivit datelor prezentate în informarea săptămânală a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), conform G4Media. Potrivit sursei citate, săptămâna trecută au fost raportate către INSP un număr de 285 de secvențieri, toate confirmând infectarea cu Omicron. Dintre acestea, la 16 cazuri a fost detectată subvarianta BA.4, iar la 251 cazuri a fost detectată
subvarianta BA.5.

Recommended For You