Primăria Buhuși a rămas fără ,,bani de protocol”

În ședinta CL Buhusi din 28 ianuarie 2021majoritatea consilierilor locali buhușeni au votat ca fondul de protocol al primariei Buhusi sa fie desființat (minut 57:40) – amendament la HCL 15/2021. Un număr de  11 dintre consilierii buhușeni, majoritari (PNL, Pro Romania si ALDE), au votat pentru desființarea acestor fonduri de protocol. Ceilalți, minoritari, in număr de 7 (PSD, PMP) au votat pentru menținerea sumelor de protocol. Pentru cei care nu cunosc, fondul de protocol este reglementat de OG 80/2001 si OG16/2018, având și o notă de fundamentare. Sumele prevăzute in aceste ordonanțe sunt situate incepând cu la 90 lei/zi/invitat (la nivel de oraș sau județ), suma crescând în funcție de statutul public al invitaților.
Cum s-a ajuns la desființarea fondului de protocol?
Consilierul local Ionel Turcea (Pro Romania) a propus un amendament la proiectul de HCL, anume desființarea fondului de protocol.
Acesta a motivat în plenul ședinței că: ,,Nu vreau să comentez prea mult acest aspect, dar timp de 16 ani de zile cât am fost primar nu am avut acest fond de protocol. Eu m-am descurcat!” (minut 63:00)
Pe de altă parte, primarul Zaharia, inițiatorul proiectului de HCL, și-a susținut menținerea fondului de protocol, spunând că (minut 61:00):
,,Credeți dvs. că noi vom aduce de acasă cafea și ceai și zahăr ca să servim o delegație, de unde vine ea? Eu am primit mesajul dvs., că n-o să aprobați nimic, după ședința care ați avut-o (ședințele pe comisii, n.r.). Da cred că nu știți ce însemnă opoziție constructivă. La noi vin în fiecare zi oameni (invitați, n.r.). Mâine am o întâlnire cu o asociație, … Conform ce ați hotărât dvs. nici apă nu pot să-i servesc… E instituția primă din oraș, primăria. Vine cineva de la Prefectură, vine cineva de la Consiliul Județean, vin de la Inspectoratul Școla, vin de oriunde… de la Gardă, de la Curtea de Conturi… Nici un pahar cu apă nu putem să le dăm pentru că dvs. nu ați aprobat fondul de protocol. Nu stăm în el! (referire la faptul că nu acolo este o economie substanțială, n.r.). Aș vrea să gândiți fiecare cu minetea lui și (…) să votați cum vă duce inima. Dar, gândiți un pic, vă rog frumos. (…) Ați votat, felicitări!”
Care este părerea dvs?
Notă: La momentul redactării acestui articol, nu avem date concrete privind sumele cheltuite de administrația locală în anii trecuți pentru protocol, pentru o analiză completă.

Recommended For You