Discurs Ionel Turcea despre problemele CRAB si posibile solutii

Transcrierea discursului lui Ionel Turcea (fost primar Buhusi 2000-2016, PSD, actualmente consilier local Pro-Romania) la dezbaterea sedintei de CL Buhusi din 28 iulie 2022.

Ionel Turcea,,Eu am sa ma abtin sa votez acest punct (proiect delegare CRAB, n.r.). Problema apei este chiar foarte importanta. Nu stiu de ce CRAB-ul nu-și face datoria. Că eu zic că nu-și face datoria. Ar trebui ca sectia (CRAB, n.r.)  Buhusi sa fie mai mult sustinuta de dvs, dle primar. Apa este suficienta, dar sunt sigur ca lucrari de decolimatarea puturilor, se adanceste putul ca sa fie apa… Cat va curge Bistrita pe partea de jos a orasului, orasul Buhusi va avea apa. Deci, nu ar trebui sa facem ce zice CRAB-ul tot timpul, ca hai sa renuntam la statiile de dedurizare, hai sa renuntam la statiile de nitrati… si ce facem? Suntem de acord si cu lucrul asta ca mergem, dar conducta, care am zis noi, de la statia de captare (Poiana Morii, n.r.) pina la punctul de conectare cu  teava… conducta de la Bacau (proiect nou, n.r.) sint in jur de vreo doi km si ceva. Nu este mult. Faceti un studiu de fezabilitate ca sa putem sa intram in bugetul de anul care vine. Daca va trebuie bani acum pentru studiu sau pentru proiect, cereti in luna lui august. Nu facem lucrul asta, nu vom avea apa! S-acuma, intreruperea asta (de apa, n.r.) nu este nu este atata de benefica pentru cetateni! Apa este cel mai important lucru pentru oameni! Si tre sa avem mare grija… Va dati seama, in perioada de seceta? si-o sa fie seceta foarte mare de-acuma, ca asa este viata si asa sunt timpurile. O defectiune, consumurile mari, noi suntem capat de linie, aia (teava de aductiune Poiana Morii, n.r.) trebuie s-o facem! Si o facem nu cu milioane de euro, ca nu cred… (ca pretul este mare, n.r.). Vedeti ca sunt doi km de conducta, la dimensiuni, cat este… nu-i chiar asa de multi bani. Intai sa facem studiul (de fezabilitate, n.r.) si apoi vorbim si de sume. Si îi asteptam pe domnii de la CRAB sa vina cu (detalii cerute, n.r.)… am zis de doua ori, nu s-o adus… Vin in sedinta de luna care vine, asa mi-o promis, dle primar, in sedinta care vine o sa vina cu o nota informativa.”
Zaharia: Aici vreau sa fac o subliniere, ca ,,Ar trebui sa sprijinim” (citeaza pe Turcea, n.r.). CRAB-ul este o alta institutie, oameni buni. Noi nu putem cheltui bani la CRAB! Deci primaria nu poate cheltui bani la CRAB. Punct!
Turcea continua: Dl. primar, CRAB-ul este si al nostru. Acuma recunoasteti ca este ș-al nostru? Este al nostru!
Zaharia: 0,09% !
Turcea replica: Nu conteaza, nu conteaza! (ca este putin, n.r.) Noi nu putem spune ca ei nu pot sa investeasca si noi nu investim!
Zaharia: Nu putem cheltui bani (neinteligibil)
Turcea: Nu ramane? conducta de acolo ramane…
Zaharia: Sunteti prima persoana care ar trebui sa intelegeti,  ca ati fost primar.
Tucea: Dar stiu… Haideti sa va spun un singur lucru. Sunt singura (persoana, n.r.)… si care m-am batut in 2004, sa iau de la IGO (fosta Intreprindere de Gospodarire Oraseneasca ce detinea reteaua de apa, n.r.), cand era 6 ore de apa (pe zi, n.r.) si am adus si la 24 de ore. Au fost si perioade de 24 de ore de apa, da? Stiu ce se intampla, da. Si de asta zic si foarte bine. Ca daca CRAB-ul…
Zaharia intervine: S-acuma sunt 24 de ore…
Turcea: Lasati sa vorbesc! Daca CRAB-ul are proiect (nou, de aductiune din Barati, n.r.) si nu are treaba cu captarea (Poiana Morii, n.r.) , deci captarea ramane tot a primariei… De ce o au acolo?
Zaharia: Nu ramane a primariei decat daca sunt de comun acord.
Turcea: O sa cerem conducta si ramane in investitia primariei. N-o predam lor! Se poate si ramane in investitia primariei. Gasim solutii juridice si conducta care o putem face…
Zaharia: Asta se poate intampla in cativa ani de zile.
Turcea: Nu se poate intampla! Daca facem (lucrarea de aductiune noua din Poiana Morii, n.r.) in cativa ani de zile, au sa sufere oamenii din cauza lipsei de apa! Si nu este corect!
(alte interventii scurte neimportante)
Turcea: Da, dar ei (CRAB, n.r.) nu fac nimica, nici n-au curatat puțurile și nici nu le-au adâncit ca să aibă cantitatea de apa!
Pobereznic: Juridic, nu poti sa investesti bani, tu, primaria.
Zaharia: Asta am spus!
Turcea: Ba se poate rezolva… in conducta de apa de rezerva… se gaseste formula juridica (pentru teava care, n.r.) care ramane in patrimoniul nostru. Da!?
Teslariu Dan (vice): Domnu… domnu consilier, o spus destul de clar: conducta (de aductiune, veche, n.r.) ati predat-o odata cu contractul…
Turcea: Da nu am treaba cu aia veche! De ce nu intelegem? O sa avem una noua! care sa nu mai avem probleme acum, care ne conectam in asta, atat!
Pobereznic: Ei (CRAB, n.r.) devin proprietari iar!
Turcea: Nu stiu… gasim solutii… si va spun ca gasim!
Zaharia: Asta este peste cativa ani, dar astea sunt discutii acuma care… Eu v-am spus cum vad finalitatea.
Dornescu: Da. Mai sunt si alte interventii?
Turcea: Atunci îi lasam pe ei (CRAB, n.r.) sa nu… nici macar sa nu-si curete puturile, nu este apa, nu dam apa in oras fiindca e seceta! Nu asa ar trebui! Trebuie ca omul sa aiba apa! Dar sa vina cu o hotarare luna care vine si poate îi fortam sa faca si treaba.
Zaharia: Si in legatura cu invitatia CRAB-ului ,,Sa ne dea” (note informative, n.r.) eu va rog sa formulati dvs. exact ce doriti, ce informatii vreti sa ne dea, pentru ca CRAB-ul nu este in subordinea noastra. Da?… Nu este in subordinea noastra!
Turcea: Le cerem informatii economice, de investitii, de totul… cum sa nu? Daca vin la aprobare, ce au? Sa vina sa ne spuna, note informative, sectia Buhusi, atat! Avem puturi, atata se face, atat am investit, atata dam programul de apa… Ce e mare problema?
Zaharia: Formulati chestia asta si eu o transmit mai departe.
Turcea: Dar acum am vorbit, in sedinta de consiliu, trebuie sa facem si scris?
Mihai Oana: O sa preluam in procesul verbal.
Turcea: E procesul verbal, nu discutam… sa fac scris!
Mihai Oana (catre telefon): Numai putin… Suntem la pct. 2 si imediat cum se voteaza …
Dornescu: Mai sunt si alte interventii? (se trece la votare)
————————————————————————————————————————-

VIDEO – discursul fostului primar Turcea mai jos (selectie din sedinta CL Buhusi)

Recommended For You