Buhusenii vor trebui sa colecteze deseurile in mod selectiv

Buhusenii vor trebui sa colecteze deseurile in mod selectiv – sub aceasta idee a inceput de astazi distribuirea pubelelor pentru locuitorii caselor din Buhusi. Vor fi distribuite in total 5000 de pubele, cite 2500 pentru deseurile menajere si 2500 pentru deseuri reciclabile din hartie, metal, plastic sau sticla. Aceste pubele sunt predate GRATUIT, dar pe baza de semnatura de primire, doar cetatenilor care locuiesc efectiv la case – deci cei care sunt plecati in strainatate (case nelocuite) NU vor primi pubele.

Viceprimarul Teslariu Dan precizeaza ca ,,Pubelele sunt predate pe bază de proces-verbal cetățenilor ale căror locuințe sunt înregistrate la Serviciul Impozite și Taxe, ca fiind locuite . Persoanele care locuiesc la case vor primi și un pliant informativ, ce cuprinde instrucțiuni de utilizare a pubelelor și grafic de colectare a deșeurilor reciclabile pentru anul 2022.”

Acesta face un apel catre locuitorii Buhusiului pentru ca deseurile menajere sa NU fie colectare de-a valma cu cele reciclabile (hartie-plastic-sticla-metal). Acesta a sugerat ca pubela albastra sa fie folisita eficient prin presarea bidoanelor de plastic si a cartoanelor introduse in tomberon. In caz contrar, daca veti introduce 5-6 bidoane de 5/10L provenite de la apa plata, pubela albastra va fi plina. Deci, pubela albastra trebuie folosita eficient deoarece masina de colectare ptr gunoiul reciclabil NU va trece frecvent (firma de salubritate nu consuma motorina ptr. cateva bidoane de plastic).

Din pacate, operatiunea a demarat fara a avea un program de distributie pe strazi stabilit dinainte, astfel ca locuitorii de la case sa fie prezenti in zilele alocate (vezi intrebarile si comentariile). Un program cu adevarat corect era colectarea deseurilor si predarea lor contra-cost, asa cum se practica in Cluj, de exemplu. Clujenii primesc fie bani fie transport gratuit., fie bani cash, fie factura la gunoi diminuata. Daca se implementa si la noi un asemenea sistem, fiecare buhusean care preda sticle, borcane, bidoane de plastic si carton/hartie ar fi primit bani. Dar se pare ca la noi sunt alte interese. Ramane de vazut cat de civilizati vor fi cetatenii orasului in ceea ce priveste colectarea selectiva, dar si cat de onesta va fi conducerea primariei Buhusi in scaderea sumelor pentru taxa de salubritate. Referitor la plata de taxe gunoi pentru buhusenii plecati in strainatate, si acest lucru ar fi trebuit anulat.

Prin demararea acestui program de colectare selectiva la case, impreuna cu containerele-module de colectare subterana montate intre blocuri, orasul Buhusi incepe sa implementeze si sa respecte legislatia de colecare selectiva impus prin legea nr. 132/2010 si altele, precum:

  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor care reglementează obligațiile persoanelor fizice și juridice;
  • Legea numărul 194 din 2019 care aduce precizări suplimentare cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor;
  • Ordonanța de Urgență 74 din 2018 care prevede obligativitatea ca de la 1 iulie 2019 deșeurile să fie colectate în 4 categorii (plastic / metal, hârtie / carton, sticlă, deșeuri reziduale / menajere).

Modelele de pubele si pentru ce vor fi folosite.

2500 pubele de 120 L, de culoare neagră pentru deșeuri reziduale – model foto jos

2500 pubele de 240 L de culoare albastră – pentru deșeuri reciclabile (plastic, metal, hârtie și sticlă) – model foto jos

Foto: Pagina Facebook Teslariu

 

Recommended For You