In perioada 10-15 aug. 2022 la Parohia ,,Precista” din Bacau s-au organizat, sub binecuvantarea Arhiepiscopului Ioachim, ,,Sarbatorile Maicii Domnului”. Astfel, aici a fost adusa icoana Maicii Domnului ,,Trihirusa” – icoana facatoare de minuni adusa de la Manastirea Neamtului. Credinciosii sunt asteptati sa se inchine la icoana Maicii Domnului ,,Trihirusa”. La slujba de duminica a participat si IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului si Bacaului.
Pe 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sântămăria Mare), iar pe 8 septembrie este Nașterea Maicii Domnului (Sântamăria Mică). Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Biserica Ortodoxă vorbește despre Adormirea Maicii Domnului ca fiind o „mutare” la cele netrecătoare. Este folosit termenul „mutare” și nu înviere sau înălțare, pentru că Maica Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său. Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică pe 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc (an care începe la 1 septembrie). A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei, viața fără de sfârșit.
Programul zilelor de 14 si 15 august este:
Duminica, 14 august:
ora 7 – utrenia
ora 9 – liturghie arhiereasca
ora 17 – vecernia si litia, urmata de Prohodul Maicii Domnului
Luni, 15 august:
ora 7 – utrenia
ora 9 – liturghie
ora 11 – parastasul pentru ctitorii bisericii
Dupa cum se vede in imagini, curtea bisericii Precista a fost plina de credinciosi. Despre Icoana Maicii Domnului „Trihirussa” – cea mai cunoscută „jertfă” din Ortodoxie, puteti citi detalii mai jos.
,,Cea mai cunoscută „jertfă” din Ortodoxie este icoana Maicii Domnului „Trihirussa” (scrisă și „Tricherousa”). Conform tradiției, Sfântului Ioan Damaschin i-a fost tăiată mâna dreaptă ‒ pentru că ținea cuvântări și scria apologii pentru apărarea icoanelor, în perioada iconoclastă. Spre seară, luând mâna tăiată, Sfântul Ioan s-a așezat înaintea icoanei Maicii Domnului, o zestre de mare preț a familiei sale și a început a se ruga Maicii Domnului din adâncul inimii, ca să-l vindece.
După rugăciune îndelungată, Sfântul Ioan a adormit și a avut un vis în care Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a întors spre el, promițându-i vindecare rapidă. Când s-a trezit din somn, Sfântul Ioan a constatat că mâna lui era nevătămată. În semn de recunoștință pentru minunea săvârșită de Maica Domnului prin icoana sa, Sfântul Ioan Damaschin a lipit pe icoana Maicii Domnului o mână din argint, o „jertfă” care dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână. Din acest motiv, această icoană a Maicii Domnului mai este cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului „cu trei mâini” sau Icoana Maicii Domnului „a Sfântului Ioan Damaschin”.
Icoana originală se află în Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos. O copie făcătoare de minuni a icoanei este așezată în Paraclisul Mănăstirii Neamț, fiind adusă aici de către Sfântul Paisie de la Neamț.”
text Doxologia.ro, foto: Gazeta de Buhusi (sus) si Arhiepiscopia Romnaului si Bacaului(jos)