Efectul incompetenței autorităților: buhușenii sub ape si mâl

Nu este prima dată cînd vin ploi abundente peste Buhuși. Aceste fenomene meteo s-au mai întâmplat, iar efectele se vad cu precădere în zona cartierului Bodești. De fiecare dată autoritățile locale, adică conducerea primariei Buhuși, au fost suprinse cu pantalonii în vine. Apele, mâlul, cioatele și alte obiecte aduse de apele învolburate ale pârâului Bodești au năvălit în curțile oamenilor sau pe străzi. Primarul și viceprimarul constată dimensiunea pagubelor, aduc oamenii și utilajele să facă curățenie și ne dau comunicate de genul:

  • ,,… la primele ore ale dimineții să se ia măsurile pentru eliminarea efectelor hidrometeorologice periculoase.” sau
  • ,,am intervenit cu forțe umane și mecanizate pentru degajarea albiilor colmatate ale pârâului Bodești, …etc”

Așa au făcut mereu, indiferent cine a fost la conducerea primăriei Buhuși: Tucea, Zaharia, Rezmireș, Teslariu. Și nici consilierii locali, foști sau actuali, nu sunt mai breji, pentru că nu propun soluții. Ei asistă impasibili și cască gura la tot ce se întâmplă. După câteva zile în care se șterg cu zel patriotic urmele dezastrului lăsat de ape, primarul, viceprimarul  și consilierii uită. Soarele apare, ei zâmbesc. Pe agenda lor apar alte și alte probleme. Dar oamenii rămân cu mâlul în curte și spaima în suflet.  Spaima asta o retrăiesc la fiecare inundație, căci speranța lor a fost luată de apele învolburate. Scenariul se repetă identic, cu fiecare ploaie torențială.

Dacă priviți mai atent lucrurile, veți vedea că incompetența, lipsa de viziune și acțiune a autorităților locale buhușene este cauza tuturor acestor lucruri neplăcute pentru oamenii din acele zone. Bani sunt, dar gândire analitico-pragmatică și voință politică pentru implementarea unor programe serioase nu este. Cu această recentă inundație s-a demonstrat că degeaba a fost cumpărat buldozerul mult dorit de vicele Teslariu – asta nu a rezolvat problema inundațiilor. Buldozerul ajută, cel mult, la înlăturarea efectelor inundațiilor. Adică după prăpăd, nu înainte! Soluția nu este doar dotarea cu utilaje de tot felul, ci adoptarea unui plan de sistematizare a părăului Bodești și altora conexe. Ceea ce autoritățile locale buhușene nu au făcut niciodată. Poate veți replica că domle, nu e sarcina Primăriei și CL Buhuși, ci a celor de la Apele Române/ ABA Siret Bacau. Chiar și așa, nu am auzit vreodată până acum ca să existe vreo colaborare, in sensul demararii de lucrări specifice, între cele două instituții. Primarul Zaharia a spus mereu că responsabilitatrea aparține Apelor Romane/ABA Siret Bacau. Și cu asta s-a spălat pe pantofi de nămolul din curțile/casele buhușenilor și apoi, ,,Pa, băieți!”

Efectul inundațiilor a fost că, în timp, s-au cheltuit sume imense de bani pentru înlăturarea consecințelor inundațiilor sau pentru curatarea albiilor, dar problema de fond – adică CAUZA inundațiilor – nu a fost rezolvată. Iar oamenii au continuat să trăiască cu coșmarul la ușa lor. Au tăcut, au înghițit, au uitat. La alegeri, au pupat timp de 16 ani, tălpile lui Ionel Turcea sau timp de 6 ani, tălpile lui Zaharia. Pentru că buhușeanul, ca de altfel mai tot românul, votează emoțional, nu rațional. După cum se vede, situația trenează și se continuă fără schimbări majore.

Revenind la bani: sumele astfel cheltuite puteau fi folosite pentru lucrări de consolidare și regularizare a albiei pârâului Bodești și altora. Unica soluție este un proiect pentru regularizarea albiei acestor părăuri. Un proiect de anvergură, făcut de specialiști, care să cuprindă comunele pe unde trece pârâul. E vorba de unirea mai multor UAT-uri. Dar din păcate, mulți primari gândesc numai cât lungimea pantalonilor lor. O gândire îngustă nu va face față niciodată problemelor mari. Căci, da, natura se răzbună pe noi câteodată. Deci, soluții există, dar cine le vrea puse în aplicare?

UPDATE: referinte legislative – OG 71/2002 articolul 3-k

(1) Serviciile de administrare a domeniului public și privat sunt destinate satisfacerii unor nevoi ale comunităților locale, contribuie la ridicarea gradului de civilizație și confort al acestora și grupează activități edilitar-gospodărești și acțiuni de utilitate și interes public local având ca obiect:

k) ,,asanarea și amenajarea terenurilor mlăștinoase din perimetrul localităților, amenajarea și întreținerea cursurilor de apa ce traversează localitățile, prin lucrări de îndiguire, dirijare și asigurare a scurgerii apei.”

Foto: Fbk/Dan Teslariu

Recommended For You