Mediul de afaceri este susținut cu… vorbe frumoase

În recenta conferință de presă, Valentin IVANCEA, președintele Consiliului Județean Bacău a prezentat o schemă de minimis în scopul susținerii mediului de afaceri din județul Bacău. Prezentarea a decurs frumos, cu slide-uri impecabile si vorbe meșteșugite – deci ceva promițător, am zice… Este interesant de observat că, deși Consiliul Județean Bacău nu va investi efectiv bani, oportunitatea economică prezentată ar avea scopul de a se dezvolta doar cu facilitățile fiscale oferite firmelor private. Adică firmele private ar urma să strângă bani din reducerile de impozite și taxe de pe terenuri si clădiri . Exact aceleași active care, începând cu 2016, pe vremea Guvernului Ponta, au fost taxate la sânge.

Tot Valentin Ivancea a spus că: ,,Am fost un susținător al mediului de afaceri, încercând să vin cu soluții concrete la problemele antreprenorilor băcăuani. (…) Este vorba despre acordarea de facilități fiscale, evident, respectând autonomia locală, dar care, în mod cert, creează un cadru ce poate fi aplicat de toate administrațiile locale din județ”.

Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Bacău, fostul prefect Miroșeanu, susine și el, într-o postare tot cu vorbe frumoase, că a identificat principalele probleme care ar facilita dialogul cu firmele private. Liviu Miroșeanu a spus:

,,Trebuie să mergem către marile companii şi să nu aşteptăm ca acestea să ne bată la uşă; suntem obligaţi la o anumită flexibilitate în a alege care sunt tipurile de investiţii necesare oraşului nostru pentru crearea cadrului atractiv de dezvoltare; companiile trebuie să simtă că administrația locală este un adevărat partener, care poate să opereze reducerea unor taxe şi impozite locale, dar şi asigurarea accesului la principalele utilităţi.” Se văd aici măsuri economice concrete, palpabile, pentru susținerea concretă a mediului de afaceri privat?..

Cum s-ar aplica la Buhuși această ,,schemă de sprijinire economică”? Greu de spus, dar poate și mai greu de realizat, ținând cont că mediul economic buhușean este cam dus pe copcă. Iar dacă de reamintim că administrația Zaharia, în anii din urmă, a taxat la maxim posibil clădirile firmelor private, iar pandemia de covid a creat probleme suplimentare, atunci avem tabloul complet. În concluzie, am ajuns exact ca în bancul acela cu jidanul, fetele și animalele băgate în casă…

Recommended For You