Principiul lui Cojocaru: un alt viceprimar?

Cu ceva timp in urma, 2021 pare-mi-se, consilierul Cojocaru afirma, sus si tare, ca ,,Structura politica actuala nu mai este reflectia configuratiei Consiliului Local Buhusi”*. Dansul facea referire la faptul ca Opozitia (unde ,,dirija” si el) era mai numeroasa decat puterea, ca numar de consilieri, dar totusi puterea condusa de primarul Zaharia detinea ambele functii: de primar si de viceprimar. Si mare dreptate avea.
In urma sedintei furtunoase de azi (vezi video aici, minut 22:15), in care opozitia a adoptat cu brio un proiect de hotarare propriu (initiatori consilierii ProRo si PNL), realitatea ne arata trebuie sa revenim la principii. Si ce-i mai frumos decat sa aplici acest principiu chiar daca autorul sau a plecat din Opozitie in slujba Puterii?
Conform structurii actuale, Opozitia are 12 consilieri locali, iar puterea doar 7 (vezi foto). Este de rasul curcilor ca un primar ca Zaharia, cu un numar minoritar de consilieri, sa calareasca Opozitia in asa hal cum s-a intamplat astazi. Primarul asta chiar are mare tupeu!
In primul rand, la proiectul initiat de 10 consilieri ai Opozitiei, primarul Zaharia NU AVEA DREPTUL sa ciripeasca nici o vorba! pentru simplul motiv ca el NU este INITIATOR. Zaharia trebuia pus la colt de presedintele de sedinta si sa taca! Secretarul general al primarie s-a facut ca nu vede ce se intampla… ea intervine doar cand e interesul lui Zaharia sau al lui Cojocaru in joc.
La dezbaterile pe acest proiect privitor la reducerea valorii facturilor CRAB in cazul nerespectarii termenilor din contract, presedintele de sedinta NU trebuia sa-i acorde cuvantul primarului Zaharia. #Voievodul trebuia, daca respecta legea si era corect politic , sa taca si sa inghita. Dar, profitand de gresala facuta de presedintele de sedinta Dornescu, caruia i-a smuls practic dreptul la cuvant, Zaharia si-a pus discursul politic ca un tun, din start, pe cei din Opozitie. Primarul Zaharia zice cu tupeu catre consilieri: ,,Si pentru ca nu sunt initiator, o sa va rog sa ma lasati sa pun intrebari, ca asa-i normal!” Chiar, domle? Pai in ce calitate pune dansul aceste intrebari? La acest PH Zaharia avea doar calitatea de CETATEAN.
Zaharia isi incepe retorica politica cu o jignire grosolana adusa consilierilor initiatori, spunand: ,,Cred ca-i facuta cam pe picior acest proict de hotarare (PH-11), dar cred ca caracterizeaza pe initiatori.” Adica, traducand spusele sale, credem ca primarul interpreteaza ca acest proict este prost facut si la fel sunt si initiatorii sai. Adica prosti.
Apoi ia in batjocura si la misto reducerea facturilor, spunand:
,,Sa nu solicitati reducerea facturilor, ci reducerea tarifelor. Ca daca reduci facura s-a putea sa v-o trimita pe format A5, nu pe format A4 si atunci… Spune multe despre modul in care a fost intocmit.”
Despre faptul ca lui Zaharia nu i-a pasat de problemele buhusenilor cu furnizarea apei s-a vazut in acesti 6 ani. Acum, Opozitia pune CRAB-ul cu botul pe labe si incearca sa impuna respectarea Regulamentului de furnizare apa si a termenilor din contract (art. 8, ambele prevazute in HCL 178/2021. Lucru pe care actualul primar nu l-a facut, desi avea cadrul legal. Dar asta uita s-o aminteasca, iar Opozitia nu i-a imputat-o.
Zaharia spune, evident invidios, ca ,,Acesta intiativa o consider o ipocrizie electorala, dar… asta este!”
De-alde Cristian Cojocaru, consilier dezertat acum la pulpana #Voievodului, iese si el in spijinul primarului, facand comparatii aberante cu alti furnizori se servicii precum EON. Bolborosind o gargara politica ipocrita si deșănțata, Cojocaru acuza acest proiect de HCL ca ,,N-are final hotararea dvs. Neavand final capata acest caracter populist.” Gestica sa acompaniata de expresiile verbale de carton nu mai impresioneaza pe nimeni. Dar sunt consemnate in procesul verbal de sedinta si pot constitui probe in instanta, dupa cum tot el a spus-o. Consilierul Cojocaru, in 18 ani de ales local, a dat doar beșini politice neserioase, fără sa faca vreun proiect de hotarare cat de mic.
In urma sedintei de azi nu cumva este cazul sa aplicati, voi Opozitia, chiar ,,principiul Cojocaru”?
Adica ,,Structura politica actuala nu mai este reflectia configuratiei Consiliului Local Buhusi” si sa va alegeti un viceprimar care sa va reprezinte. Simplu, doar daca se vrea si daca sunteti intr-adevar seriosi.
Faptul ca Opozitia si-a revenit ulterior si a dat replicile pe masura, prin argumentele avocatului Rotaru si ale fostului primar Turcea, nu schimba datele problemei. Un lucru este clar, iar noi am spus-o de mult: Zaharia a calarit si inca mai calareste consilierii locali. Deci isi impune vointa politica si le administreaza o doza de manipulare si batjocura, iar Opozitia, culmea, ii voteaza proiectele.
Cand Opozitia apare cu proiecte, primarul le spune ca sunt ,,ipocrite” sau ca se face ,,propaganda politica”. Oare cine-i ipocrit in acest caz?
Argumentul avocatului Rotaru este cel mai pertinent din toata retorica dezvoltata la acest proict, sesizand foarte bine ca orice face PSD-ul e bun si ,,orice incercare, proiect, pus pe masa dvs, de catre altcineva decat primarul orasului Buhusi, este propaganda politica! (…) De fiecare data chesti asat este aruncata in fata noastra!” (minut 37,30)
Pentru echilibrarea balantei politice, oare Opozitia buhuseana din CL are puterea sa decida numirea unui nou viceprimar, care sa-i sufle in ceafa primarului? Ar fi, vorba unui bolovan, ,,un efect benefic pentru ecosistemul” politic buhusean.
* Nota: Citatul e aproximativ, dar ideea conteaza.

Recommended For You