Afacerea microbuzul (II) – Opoziția cu mucii în fasole

Ieri am scris despre primarul Zaharia, liderul Puterii, cum a făcut că s-a ajuns la sechestrarea microbuzului școlar. Pentru ca balanța jurnalistică să fie corect echilibrată, azi vom analiza greșelile făcute de opoziția buhușeană. Pentru că și ei au greșit, au dat cu mucii-n fasole!  Ceea ce i-a permis primarului să le administreze o lecție de politică. Numai că această lecție politică a făcut-o pe spatele bieților elevi, lăsați fără transport școlar școlar… pina azi, cand tot el i-a salvat! Dar acesta este stilul cinic, distructiv și manipulativ al oamenilor din PSD, (cică ,,social-democrat”) – pentru cine pricepe culiesele puterii și înțelege discursul politic.

Primaria Buhuși, reprezentată de Vasile Zaharia ca primar, a pierdut procesele cu omul pe care l-a suspendat, juristul Vasile Ichim, amicul lui Botomei Vasile. Ghinion! Efectul a fost că PRIMARIA – nu altcineva – să-i plătescă omului salariile pe 3 ani. Dupa plata sumei de 162.628 lei,  Primaria a mai ramas datoare cu suma de 12.960 lei la Ichim. Pe baza acestei obligatii primarul Zaharia a initiat doua proiecte de rectificari de buget (in data de 12 aug si 25 aug. a.c.), ambele fiind respinse de Opozitia din Consiliul Local (Pro Romania, PNL si PMP).  Efectul respingerii proiectelor a fost ca suma restanta de 12.960 lei NU a putut fi mutata dintr-un cont de cheltuieli cu bunuri (20,30,30) in altul specific platilor pentru despagubirile civile (59,17,00), din care legea permita efectuarea platilor. Ca urmare, nu s-a respectat hotararea judecatoreasca si executorul judecatoresc a intrat in actiune.

De ce a respins Opozitia rectificarea de buget ceruta de primarul Zaharia? Din necunoasterea legilor, din aroganță, din răzbunare, din faptul că mulți nu citesc materialele de ședință… Numai că aceasta s-a întors împotriva lor, ca un bumerang, după cum veți vedea mai jos.

Ionel Turcea motiva, in sedinta din 25 aug. 2022, ca vrea sa introduca un amendament prin care banii platiti de primarie sa fie recuperati de la cei vinovati. Cel vizat fiind primarul Zaharia. El afirma, pe bună dreptate, ca: ,,Sumele alocate si platite dlui Ichim, precum si contributiile sociale aferente activitatii, suspendat cu dispozitia nr. 563/17.05.2017 (Primaria Buhusi) nelegal, conform Hotararii judecatoresti, vor fi recuperate in totalitate de la persoanele responsabile care au initiat si semnat documentele si dispozitia de suspendare a dlui Ichim Vasile” (minut 37:10 din sedinta-video).  Din punct de vedere legislativ, acest lucru era gresit, deoarece nu era locul unui asemenea amendament in acel proiect de HCL. Chiar si votat, un asemenea amendament era imediat atacat in contencios pe simplul motiv ca recuperarea sumelor de bani nu se face in urma unei hotarari judecatoresti, care stabileste cine este vinovat. Ori stabilirea vinovatiei este atributul exclusiv al Justitiei Romane, nu al consilierilor locali, care emit hotarari. De aceea am scris mai sus ca ei au fost ,,mînați în luptă” de răzbunarea oarbă. De ce avocatul Rotaru nu l-a facut pe Turcea sau alții sa priceapă că neaprobarea rectificării duce la sechestru este o altă întrebare… Chiar dacă ar fi pus sechestru pe altceva, de exemplu pe buldoexcavator, atunci viceprimarul ar fi putut iesi public sa afirme că el nu mai poate face treabă din cauză că… ghici?

Tactică greșită – Opoziția politică buhușeană trebuia să-i aprobe primarului acea rectificare de buget cerută si astfel se puteau plati restanțele de bani. Hotararea Justitiei ar fi fost respectată, primarul Zaharia ar fi rămas fără motiv, iar executorul nu mai putea sechestra mașinile. Trebuie sa precizăm că toți consilierii au primit documentele referitoare la proces si la executarea silita ce era in curs la Primăria Buhuși. Deci ar fi trebuit să știe ce înseamnă neplata restanței de 12,980 lei = SECHESTRU. Pot să accept că majoritatea consilierilor nu se pricep la legi, se vede de la o poștă! Dar de ce avocatul Rotaru nu a explicat această situație și nu a expus-o ,,fârtaților de răscoală”? Votând ,,abținere” trebuiau să știe că asta înseamnă, de fapt, că este tot ,,împotrivă”.  Consilierii opoziției trebuiau să-l lase pe primar să se descurce, aprobându-i rectificarea cerută. Iar la final, când se termina toată tărășenia cu executarea initiata de Vasile Ichim, să găsească o cale să afle vinovații și să îi tragă la răspundere, dacă era cazul. Numai că ,,domnii” consilieri ai Opoziției s-au grăbit cu răscoala, și, in loc de succes, au dat cu mucii-n fasole. Opoziția nu s-a dotat cu ,,furcile și topoarele” necesare unui ,,măcel politic” pe cinste. De ce? cine-i împiedica? Zaharia, fiind o javră politică versată, a speculat această greșală, dăndu-le, cinic, o lecție de politică tipic pesedistă! Faptul că Zaharia a propus sau permis sechestrarea microbuzului școlar e altă discuție, care se va lămuri în curând.

Lipsa de experiență politică s-a văzut. Gruparea opoziției s-a solidarizat cu Ionel Turcea. Dar ceea ce vedem este că fostul primar este mai mult coleric decât cerebral și calculat. Unde a dispărut experiența sa de primar timp de 16 ani? Sau e cazul să ne punem întrebarea ce-a învățat în acei ani? Alții, la primul mandat, mai mișcă lucrurile cumva – consilierii Rotaru si Vinca, iar Flenchea o gâdilă doar. Restul e… muci. Gruparea dă o impresie de armată în zdrențe, cu comenzi haotice și neprofesioniste. Ar trebui să ia lecții de la PSD+ALDE: soldații, chiar dacă unii-s mai fraieri și dorm în scaunul de ședință, execută și nu discută comenzile Voievodului Experimentat. In plus, Cristi Cojocaru, un politician versat ca o curvă bătrână, are cuvintele la el. Și limba. Și votul.

Opoziția nu a fost unită și consecventă. Prima lecție politică pe care toti aleșii buhușeni ar trebui s-o știe (vax!) este aceea că, înainte de inițierea oricărei acțiuni, trebuie să fii sigur că ai numărul de voturi minim cerut pentru a trece cu brio proiectul sau amendamentul tău. Dar, se vede treaba că unii au lipsit, iar alții au votat cu puterea deși fac parte din opoziție (Pintilie si Burhui au votat ,,pentru”). Se pare că cineva nu mai poate controla pe altcineva, pentru simplul motiv că puterea corupe până și unii din membrii opoziției. Dacă, Doamne ferește, opoziția are oameni mai săraci, fara casă, fara masă, sau tentați să joace la două capte, atunci ,,ADIO”. Ar mai trebui să știe că doar consecvența, cuplată cu perseverența, aduce succes.

Unii nu învață niciodată nimic. O veche zicală spune că ,,Cine se împiedică de o aceeași piatră de două ori merită sa-și spargă capul!” Se pare că Opoziția nu a învățat nimic din cele două lecții politice administrate magistral de același Voievod. Lecția cu iluminatul public (dec. 2020) și lecția cu inchiderea bibliotecii orășenesti . Cine nu-și pune întrebări nu are răspunsuri, iar cine nu are răspunsuri nu știe ce și cum să facă. Se va găsi tot timpul cineva binevoitor care să-i îndrume pe neștiutori. Că despre inițiativă proprie nu poate fi vorba.

Bărbații slabi au încredere în femeile puternice. Principial, nu ar fi nici o problemă. În politică și administrație însă… De multe ori s-a observat cum anumite doamne prezente la ședintele de CL trag/împing lucrurile așa de elegant și finuț, sub coordonare,  încât aduc le aduc acolo unde vor. Nineni nu bănuiește nimic, iar zâmbetul e pe buzele tuturor. Și a celor care trag de sfori, și a celor legați de sfori. Este vorba de proceduri de desfășurare a ședințelor, de amendamente, de date contabile sau altele… Iar opoziția vine prea des cu lecția neînvățată și cade în comoditatea specifică obișnuinței, fără a-și mai pune întrebări.

Avantajul de a fi în opoziție. Au tot timpul din lume să învețe să nu mai facă greșeli elementare. Daca invata…

PS: Banuiesc, totusi, ca exista ,,cineva” mai sus de #Voievod care, urmarind tarasenia din Buhusi, are rol de a consilia pe edilul urbei. O fi el destept si are comportamentul unei hamanale politice pesedinte, dar sa nu-l supraestimam cu inteligenta. Mai ales este stiut ca ei aplica politica de partid intocmai.

Recommended For You