Pe șantier

,,Zilnic suntem pe șantierele din Buhuși!„ zice cu multă emfază edilul buhușean. Cu mâinile în buzunare sau la șold, conducerea adminsitrației asistă (cică!) la lucrări… Dar plecă imediat ce fotografia e gata! Totul e regizat, totul de trucat, totul de măsluit!
Nici ei nu cred minciunile pe care le aruncă pe facebook, in lipsa televiziunii de partid. (Televiziune, care fie vorba intre noi, a filmat cu mult zel neocomunist pentru un purcoi lunar de bani publici.) La cinematograf (Victoria, n.r.), vedem că aleșilor le-a crescut burta în nici doi ani de mandat. Câteodatâ se mai face o scenă de teatru cum că se vorbește la telefon. Alții stau cu mâinile în buzunar, ca simptom al dezgustului afectat cu care asistă la lucrările pe care, în calitate de pseudo-constructori, le pun în operă. Ei sunt peste tot. Ei sunt în tot și în toate. Când la cinematograf, când pe străzi, cănd la lucrările de tăiat copacii pentru turnat betoane pe multe milioane… Doamne, săracii aleși,. cât sunt de năpăstuiți și cât praf trag pe nări… praf de la demolări vreau să zic… (praful de pe teancurile lor de gologani nu se pune).
Mai știu pe unul care se plimba toată ziulica pe șantier și dădea indicații: la Casa Poporului, la Canalul Dunare-Marea Neagră, la blocuri de locuințe, … Măcar ăla nu stătea cu mâna la… pantaloni.
,,Domle, noi, administrația, suntem foarte ocupată, nu vedeți?” par a ne spune imaginile cu iz politic pronunțat postate. Ipocriți așteaptă laudele prostimii pentru că pun în operă, în manieră ,,epică”, dar după același ancestral tipic mioritic, nimic altceva decât… datoria lor ! Și atunci, pentru ce aplauze?
N-am auzit pănă acum ca vreun muritor de rând să primească laude, de la familie sau prieteni, pentru că a fost ieri si azi si ani de-a rândul la muncă. Femeie sau bărbat, românii și-au făcut datoria fără a aștepta laudele cuiva. Simplu și monoton, fără surle și trâmbițe, fără aplauze, făr postaci. Și atunci, zău că (mă fac că) nu înțeleg, de unde frenetismul de-a aplauda normalitatea?
PS: Culmea nerespecarii normelor de protectia muncii – responsabilul de santier poarta casca, muncitorul nu, iar vizitatorii nici ei. Si mai afiseaza poza public…

Recommended For You