Ionel Turcea nu va mai putea candida

Incepand cu alegerile din 2024, fostul primar Ionel Turcea nu va mai putea candida. Astfel, cariera politica a lui Ionel Turcea se va incheia definitiv. Motivele sunt datorate exclusiv unor aspecte independente de vointa fostului primar. Acum acesta detine functia de consilier local din partea Pro Romania, un partid macinat de datorii si cu multi membri cu probleme penale. Mentionam ca statutul Pro Romania nu interzice, la acest moment, ca persoanele cu condamnare penala definitiva sa fie alese, asa cum scrie negru pe alb in statutele PSD, PNL si USR.

Ionel Turcea are o condamnare penala cu suspendare ramasa definitiva in dosarul 1215/199/2016 ca urmare a unui conflict de interese, ca urmare a redeschiderii urmaririi penale catre Turcea Ionel si Zaharia Vasile. Dar are si o sentinta de incompatibilitate data de ICCJ, la recursul inaintat de Agentia de Integritate.

Astazi, Camera Deputatilor a adoptat majoritar (248 :1) un proiect de lege care interzice candidatura condamnatilor penal difinitiv la alegerile de orice fel. (aici sinteza comisiei juridice)

Conform Biziday, in faza inițiala, proiectul de lege inițiat de deputatul REPER, Cătălin Teniță, și de deputata Diana Stoica (USR), prevedea interzicerea participării în alegerile locale a tuturor persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor (viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave etc.), până la reabilitare. Acesta a fost modificat în comisii și acum îi vizează pe toți cei cu condamnări penale. Ulterior, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect inițiat de PNL, prin care ”nicio persoană condamnată NU VA mai PUTEA CANDIDA la funcția de senator sau deputat”. Pentru a intra în vigoare, actele normative trebuie promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Alina Goghiu (PNL) a anutat printr-o postare pe FB, precizand ca ,,Condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale!”

Amendamentul adoptat extinde legea către persoanele care „la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, precizaza G4Media. În comisiile Camerei Deputaților proiectul de lege a venit cu un amendament (pag. 7/8 alin. 2) care extinde interdicția de a fi ales în administrația publică către toate persoanele care „la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”. (Hotnews)

Proiectele modifică Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. „Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţia României pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea”, prevede textul adoptat la cele două proiecte (Digi24).

 

Recommended For You

One Comment to “Ionel Turcea nu va mai putea candida”

Comments are closed.