25 octombrie – Ziua Armatei Romane

Garant al păstrării integrităţii teritoriale, a independenţei şi suveranităţii, asociată unei întregi tradiţii istorice de jertfe, sacrificii, dar și de victorii, Armata României este una dintre instituţiile fundamentale ale statului român, care se bucură de un nivel ridicat de încredere şi respect din partea populaţiei.

În fiecare an, la 25 octombrie, se celebrează Ziua Armatei României, moment cu valoare de simbol al împlinirii naţionale, cu o rezonanţă specială în conştiinţa şi istoria poporului român, semnificaţiile acestuia încorporând, practic, întreaga tradiţie ostăşească a românilor, nu doar o însemnată faptă de arme de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial (la data de 25 octombrie 1944, localitatea Carei, ultima localitate românească mai importantă de la frontiera de vest a ţării, a fost eliberată de către ostaşii Armatei României). Sunt omagiaţi, cu acest prilej, ostașii români care s-au sacrificat pe parcursul întregii istorii militare a țării, dar şi militarii români care astăzi îşi fac datoria în teatrele de operații din Afganistan, în Balcanii de Vest, ca observatori ONU, în diferite ţări ale lumii sau în poligoanele şi câmpurile de aplicaţii din ţară.

După 1989, în vederea procesului de aderare la structurile de securitate euro-atlantice, confirmat prin apartenența la NATO (2004) și UE (2007), au fost întreprinse ample eforturi naționale pentru restructurarea, reformarea și modernizarea Armatei României, cu scopul de a crea o forță credibilă, unitară și profesională, dotată cu armament modern, capabilă să îndeplinească un spectru larg de misiuni, adaptat atât nevoilor de apărare teritorială, cât și celor de proiectare a forței pentru asigurarea securității și stabilității în interiorul și în afara spațiului euro-atlantic.

Astăzi, România este o țară membră, respectată și apreciată, participând încă din anul 1990 la acțiuni militare, atât în cadrul NATO și/sau UE, cât și ale altor organisme internaționale (ONU, OSCE, coaliții), contribuind în mod responsabil la eforturile internaționale de menținere a păcii și stabilității. Armata României contribuie în mod direct la creșterea credibilității și prestigiului țării noastre în lume dovedind, de-a lungul timpului, că este factorul fundamental în consolidarea stabilității, securității și încrederii, ceea ce ne-a permis să acționăm responsabil și să ne îndeplinim misiunile și angajamentele în cadrul Alianței Nord-Atlantice și la implementarea Politicii de Securitate și Apărare Comune în Europa, prin participarea la misiuni comune de combatere a terorismului internațional, precum și promovarea și contribuția la securitatea și stabilitatea regională.

Prin structurile multinaționale importante sub egida NATO (Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est din Sibiu, dislocat temporar în București, Brigada Multinațională Sud-Est din Craiova și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est din București), România contribuie la revitalizarea constantă a Alianței Nord-Atlantice, la menținerea relevanței sale în noul secol, la consolidarea capacității de acțiune colectivă a NATO și la afirmarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

Atașamentul solid al României la valorile euro-atlantice a asigurat cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa. Parteneriatul strategic al României cu SUA, statutul său de membru NATO și UE reprezintă cei trei piloni ai politicii sale de afaceri externe și ai politicii sale de apărare. Pe de altă parte, un aspect esențial reflectat în politica noastră națională de securitate și apărare îl reprezintă situația de securitate din regiunea Mării Negre, având în vedere relevanța strategică a acesteia atât pentru securitatea și stabilitatea europeană, cât și pentru NATO.

Dinamica arhitecturii de securitate la nivel regional și internațional, amplificată de contextul complex generat de pandemia Covid-19, reprezintă un factor care impune continuarea parcursului de modernizare a Armatei României, atât pentru îndeplinirea obiectivelor de apărare și securitate la nivel național, cât și pentru îndeplinirea obiectivelor asumate la nivel aliat și partenerial.

Nota: Colaj de imagini ale Regimentului 30 de Garda si Protocol Bucuresti ,,Mihai Viteazul”. Aceasta este prima unitate de gardă din istoria militară națională, ce a fost înființată la 1 iulie 1860 în baza Decretului nr.63 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sub denumirea de Batalionul 1 Tiraliori. © Foto: Iulian Pascaluta/Coolpix

Text MAE – Ambasada Romaniei in Italia

Recommended For You