Cine vrea să pună mâna pe AUR-ul din Buhuși? (partea II-a)

După ultimele vizite ale șefilor de partid Dragos Benea (PSD) și Mircea Fechet (PNL) luna trecută la Buhuși, aș zice că partidele politice importante au început să își umfle ,,mușchii” unul la altul. O chestie de intimidare reciprocă, dar și de imagine la publicul gură-cască. Benea a lăudat realizările primarului, iar Fechet a ,,discutat discuții” cu o mână de consilieri. Fiecare cu cât poate.

Judecând însă după structura actuală a partidelor locale din componența Consiliului Local și după evenimentele din ultimii doi ani, dar având în vedere viitoarele alegeri locale din 2024, în momentul de față situația este cam așa:

  • PSD își face lecțiile bine, dar și pregătește terenul. Are echipă, are potențial, au acces la resurse, au control pe o parte de media. primarul cântă partitura, ceilalti membri aplaudă, inclusiv unii din opoziție. Viceprimarul mai are de așteptat.
  • PNL are probleme mari: are un incompatibil falimentar și un penal. Echipa actuală parcă e distrusă, fără vlagă, membrii nu comunică. Diaconu e responsabil de aceasta stare. După aducerea PSD la guvenare, nici cei din Capitală nu au dovedit mai multă minte decât filiala buhușeană. Viitorul lor sună rău de tot, de aceea șacalii politicii locale dau târcoale la preluarea filialei.
  • ProRomania este în disoluție: Turcea a scăpat purceii în porumbul #Voievodului și acum godacii nu-l mai ascultă. Na belea! Însăși el e la ultimul mandat politic, după legea care interzice candidarea penalilor. Partidul e plin de datorii si nu e nici parlamentar. Barca lor se va scufunda în final, iar membrii vor fugi cine știe unde.
  • PMP face opoziție, dar nimeni nu-i ia în serios, după tipicul politicii mioritice. Deși contestațiile de HCL sau amendamentele depuse de ei erau cât se poate de serioase, se pare că nu se vrea. Se aude că PMP și Forta Dreptei (Ludovic Orban) vor fuziona. Partidul nu este parlamentar, dar are doi consilieri mult peste media celorlalți. Lipsa de experiență politică a lui Doru Vinca se vede în duelurile cu primarul: acesta din urmă învinge nu pentru că ar avea dreptate mereu, ci pentru că are sprijin și e hârșit politic.
  • ALDE mai are un consilier care este la ultimul său mandat. Un consilier care nu a făcut nimic timp de 18 ani nu mai trebuia ales de mult timp, dar… Mai ales că a susținut prea mulți ani dezastrul din Buhuși. Folosindu-se de o logică șchioapă, dar gargarisind spumos, scopul său actual este să-l apere pe primar de opoziție și să creeze diversiune și ceață prin ședințele de CL. La asta e bun, la treburi serioase nu. Deși a încercat să preia PNL, i s-a dat flit.
  • USR Buhuși a făcut-o de oaie, acum probabil că nici pe hărtie nu mai există. Așa-i când hodorogii avari de funcții, dar lipsiți de scrupule și minte se îngrămădesc pe locuri eligibile, dar partidul are votanți din altă categorie de vârstă. Cotonogeala internă între membri a fost la ordinea zilei, iar kilăreala reciprocă în goana pentru ,,șefia pe nimic” i-a dezbinat. Ei au fost carne de tun pentru manipularile celor din PNL, care i-au prostit să candideze fără… candidat de primar. O greșală capitală făcută de pensionari naivi care n-au avut treabă pe-acasă.

În condițiile arătate mai sus, partea dreaptă a eșicherului politic buhușean va fi o tentație serioasă pentru mulți nou veniți. Deci amatori, deci neștiutori, deci ușor de dus de nas. Numai stânga politică e mereu aceeași. A rămas AUR. Ne punem intrebarea firească: există AUR în Buhuși?

AUR Buhuși face diverse manifestări locale de agitație, iar la nivel național a crecut bine peste USR care se auto-dislocă. Are teme, are discurs. George Simion vorbește pe limba romanilor simpli, limba celor năpăstuiți. Naționalismul său nu este unul autentic, ci revanșard, dar ce mai contează? Prinde a publicul nemulțumit! Totuși, la început de an, membrii filialei locale au strans semnaturi pentru demiterea lui Iohannis, iar multi buhuseni au semnat pentru asta. Nae Butuc, seful filialei locale, ne-a spus ca peste 450 de buhușeni ar fi semnat. Pe de alta parte, observăm că el și echipa sa particpă la diverse actiuni politice de organizare. Nimic nefiresc, iar vizitele de curtoazie din partea unor politiceni se pare că sunt o realitate posibilă.

Prin prisma alegerilor viitoare, AUR Buhusi are un culoar foarte bun pentru a ieși în față și a obtine cel putin 3 consilieri, daca judecăm după numărul de voturi date de buhușeni la parlamentare. Nae Butuc e o persoană binecunoscută in oras, deci in zona lui de influență ar putea aduna multe voturi de la cetățenii nemulțumiți sau neatrași de celelalte partide. Nae Butuc se pricepe cu siguranță la fotbal, dar nu știu dacă același lucru e valabil și la politică. La momentul actual AUR Buhuși se pare că nu are o echipă puternică care să înceapă pregătirile pentru campania 2024, așa cum fac cei din PSD. Dar are tot timpul să și-o facă. Intelectualitatea buhușeană nu pare să se inghesuie la partidul cu nume de metal prețios, dar sunt mereu atrași de oferta generoasă a partidului PSD, cel care a ruinat Romania post-revoluționară și care plătește pensii și salariii de bugetari din deficit economic (împrumuturi).

Un lucru este cert: până în 2024 vor exista numeroase vizite de curtoazie pentru ca unii sau alții din politicienii actuali buhușeni să își poată găsi loc pe listele electorale. Sau trimiși de partidele mai puternice, oameni de genul ,,cal-troian”. AUR Buhuși promite mult, are potențial, dar are nevoie și de echipă serioasă.  Rămâne de văzut dacă acest potențial va fi și bine fructificat.

Recommended For You