Facturile emise de CRAB SA Bacau se vor reduce cu 20% incepand de la 1 ianuarie 2023, in anumite conditii. Aceasta obligatie a fost initiata de consilierii opozitiei din PNL si Pro Romania si votata in sedinta din 29 sept. 2022 a Consiliului Local Buhusi de catre 10 consilieri din PNL, PMP si Pro Romania (fara Bogdan Burhui). Aceasta reducere se aplica ,,în situaţia in care nu sunt respectate condiţiile din regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare”. Aceste conditii ar fi:
a) nefurnizarea apei conform prevederilor art. 7 pct. 7.4 adica să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apă la punctul de delimitare, la parametrii fizici şi calitativi prevăzuţi de legislaţia în vigoare, cu excepţia cazurilor de întreruperi în alimentare cu energie electrică, avariilor şi a cazurilor de forţă majoră;
b) neanunţarea întreruperilor, conform prevederilor art. 7 pct. 7.8, sau depăşirea limitelor de timp comunicate, adica să aducă la cunoştinţă utilizatorului, cu cel puţin 24 de ore înainte, prin mass-media sau prin afişare la utilizator, orice întrerupere în furnizarea apei şi/sau în prelurea apelor uzate şi meteorice (după caz), în cazul unor lucrări de modernizare, reparaţii şi întreţinere planificate. În cazul în care este afectat utilizatorul, operatorul este obligat să comunice durata planificată pentru întreruperile necesare executării lucrărilor de întreţinere şi reparaţii.”
In esenta, aceasta reducere este mica, dar poate este importanta pentru fiecare consumator, mai ales datorita faptului ca serviciul de furnizare al apei in Buhusi are multe probleme. Baza legala a acestei reduceri este data de art.8 pct.8.3 din Contractul cadru de furnizare prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare (HCL 178/2021), aprobat prin Ordinul nr.90/2007, in cuantum de max. 30%.
Pierderile pe reteaua de aductiune si distributie sunt de 60%, asa cum a afirmat repetat primarul Zaharia. Doar a afirmat si nu a facut nimic pentru stoparea lor… In sedinta din 29 sept, au avut loc diverse discutii in contradictoriu dintre consilierii intitiatori si sustinatori ai acestui proiect si primarul Zaharia. Primarul a fost acuzat de consilierul Rotaru Razvan ca nu-i pasa de buhuseni si ca nu doreste aplicarea acestei reduceri.
Primarul Zaharia i-a luat la misto pe consilierii initiatori, spunand: ,,Cred că este făcut cam pe picior acest proiect de hotărâre, dar cred că-i caracterizează pe inițiatori.” sau ,,Vă recomand să nu solicitați reducerea facturilor, ci reducerea tarifelor, că, dacă reduce factura, s-ar putea să vă trimită pe format A5, nu pe format A4, și atunci … Este o chestie de formă, dar spune multe despre modul în care a fost întocmit.” Acesta dovedeste, inca o data, ca nu apara interesele buhusenilor, desi in 2016 a spus ca ,,este primarul tuturor buhusenilor“… Se pare ca a uitat! Tot primarul a catalogat initiativa drept o ,,ipocrizie electorala”, uitand ca dansul are la activ sute de astfel de ipocrizii in cei sase ani de mandat.
Replica consilierului Rotaru nu s-a lasat asteptata: ,,Ce ați făcut dvs., ca instituție abilitată, ca să protejați cetățenii, în contextul în care în regulamentul CRAB-ului se spune clar că se poate ajunge până la o reducere de 30%, știind care este problema, nu de ieri de azi, ci de ani și ani de zile, cu această problemă a apei? Ați făcut vreodată vreo presiune, în acest sens, la CRAB, măcar să inițiați o astfel de reducere?”
Avocatul Rotaru i-a mai replicat lui Zaharia ca ,,Vi se pare o situație ieșită din comun ca noi, consilierii locali, să venim și să ajutăm oamenii, pentru că ei nu știu?”
Consilierul Cojocaru, sarind in apararea primarului, incearca sa gaseasca, in mod ipocrit, nod in papura acestei initiative legislative. Acesta a spus ca ,,Revenind la acest subiect, care ne-a înflăcărat mințile, a politiza, într-un stil populist, subiectul CRAB, pentru că proiectul de hotărâre nu are un final, deoarece Consiliul Local, ca organ deliberativ, nu se interpune într-un act comercial dintre beneficiar și prestatorul de serviciu. Este clar! Deci, Consiliul Local, aici, este neputincios. Dl primar, ca executiv, la fel este neputincios.”
Discutiile iau o intorsatura teatrala: consilierul Vinca Doru, referindu-se la primar, spune ca ,,Este neputincios de când a luat mandatul”, iar Cojocaru sare iritat, cerand evacuarea lui Vinca. Pozitia consilierului Cojocaru este de neinteles, mai ales ca altadata, cand a fost vorba de cresterea tarifelor, consilierul Cojocaru afirma ca ,,Eu nu pot să votez așa ceva. Votând așa ceva ar însemna să mă descalific.” Dar oscilatiile opiniilor sale nu este ceva nou, probabil dupa interesele urmarite.
La final, Cojocaru recunoasta, fara sa vrea, ca este un consilier esuat politic care nu a ajutat cu nimic cetatenii in multii ani de mandat. ,,Noi partidele nu am fost în stare să facem o asociație de proprietari care să ne ajute la accesarea de fonduri, în așa fel încât să le facem fațadele gratuit.”
Ionel Turcea da o replica serioasa primarului si spune ca: ,,Nu cumva este ipocrită treaba, când începe să se spargă o conductă, și durează 3 zile într-o parte, și peste două săptămâni se sparge din nou? Nu cumva este ipocrită treaba când zicem că avem studiu că nu este apă jos și noi nu am curățat puțurile și nu le-am adâncit cu 2 m, ca să fie apă? Nici nu am (ati, n.r.) încercat să facem acest lucru.”
Turcea argumenteaza in favoarea cetatenilor si spune ca ,,Vi se pare normal ca femeia de la etajul 4, o persoană în vârstă, să se ducă la instanță? Nu! Noi am zis că trebuie să sensibilizăm CRABul, să se apuce să facă treabă, să aibă un cot, nu să se ducă la Bacău să aducă un cot, când se sparge o țeavă. Trebuie să vadă care sunt problemele lor mai amănunțite. V-am cerut din luna februarie să veniți în Consiliul Local, să vină să stăm la discuții, să ne spună care sunt pierderile, ce se face ș.a.m.d. Nimic!”
Viceprimarul Teslariu aduce niste argumente fara sustinere reala si spune ca majoritatea deranjamentelor CRAB sunt pe reteaua noua. Realitatea insa il contrazice – vezi tabelul de mai jos, furnizat oficial de CRAB. Teslariu Dan a spus ca ,,Dacă tot s-a vehiculat cuvântul ipocrizie, aș dori să întreb, care este strada cu cele mai multe avarii? Este str. Libertății, str. Republicii, care este o stradă modernizată recent, cu cele mai mari probleme la capitolul apă. La capitolul canalizare, dacă stăm bine și ne gândim, care este cea mai afectată zonă din orașul Buhuși? Este str. Tudor Vladimirescu, reabilitată recent. Deci nu avem probleme cu canalizări și conducte de apă de acum 35 de ani, ci avem probleme cu acestea noi modernizate.” Tot viceprimarul afirma ca nu dansii (primarul si PSD-ul) au dat CRAB-ului reteaua de apa, ci da vina pe Turcea. Fostul primar da o replica urturatoare viceprimarului, spunand: ,,L-am dat ca să avem investiții. Nu știi pentru că atunci erai consilier local și nu citeai niciodată.” Sa nu uitam ca vicele Teslariu (fost PNL) a votat mereu proiectele lui Turcea dar acum il critica in mod ipocrit, dupa ce a schimbat barca politica. Cat adevar ai grait Ionele,dar pacat ca ai pierdut 16 ani…
Reducerea valorii facturilor s-a datorat si faptului ca buhusenii au avut apa restrictionata datorita numeroaselor deranjamente din retea. Conform oficialilor de la CRAB Bacau, frecventa deranjamentelor CRAB Buhusi este data mai jos:
Conform normativului aprobat (HCL 159/29.09.2022) CRAB-ul va fi obligat sa faca acest lucru in urmatoarele cazuri:
,,Art.1. Începând cu 01.01.2023 se propune reducerea cu 20% a facturilor de către operatorul C.R.A.B. Bacău – secţia Buhuşi, în situaţia in care nu sunt respectate condiţiile din regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, al operatorului C.R.A.B. Bacău, secţia Buhuşi precum şi a Contractului dintre operator si utilizator, conform art. 8 alin. 2 si 3 din Regulamentul serviciului de alimentare cu apa si de canalizare , Anexa 1 la H.C.L . nr.178/28.10.2021.
Art.2 Operatorul CRAB. Bacău, secţia Buhusi are obligaţia sa asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apa la punctul de delimitare, la parametrii fizici si calitativi prevăzuţi de
legislaţia in vigoare cu excepţia cazurilor de întreruperea alimentării cu energie electrică, avariilor si a cazurilor de forţa majora, conform prevedrilor art 226, lit. e) din Regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare al operatorului C.R.A.B. Bacău.
Art.3 In cazul nerespectarii art. 1 din prezenta hotărâre, începând cu data de 01.01.2023 se va aplica o reducere de 20% din valoarea facturilor curente emise de către C.R.A.B. Bacău, secţia Buhuşi, conform art. 230 lit. c) pct. 1) şi 2 din Regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi canalizare. Anexa 1 la H.C.L nr.178 din 28.10.2021.
Art.4 Primarul orașului Buhuși are obligația să aducă la cunoștința operatorului C.R.A.B. Bacău prezenta hotărâre și să verifice respectarea ei, având în vedere atribuțiile pe care le are ca și membru în consiliul de administrație.”