Primaria Buhusi a achizitionat in februarie 2022 o ,,autospecială cu nacelă de lucru la înălțime” in suma de 319.000 lei. Scopul principal declarat de autoritati era interventia rapida la sistemul de iluminat public si scaderea costurilor. In aceste conditii, inchirierea unei alte masini de la o firma privată pare ca este inadmisibil. Logica este ca, odata facuta achizitia, cheltuielile primariei pentru interventiile in sistemul de iluminat ar fi trebuit sa inceteze. Da lucrurile nu au stat chiar asa. Toata vara a putut fi vazuta prin Buhusi o nacela a unei firme private care executa lucrari la sistemul de iluminat. Marturie sunt pozele atasate. In sustinerea necesitatii cumpararii acestui utilaj scump, viceprimarul Dan Teslariu spunea in 2021 ca daca ar avea acest utilaj, viteza de interventie la reteaua de iluminat ar creste si s-ar face economii la bugetul local pentru ca nu se mai plateau serviciile unei firme private. Iata ca Consiliul Local a aprobat achizitia acestui utulaj, insă lucrurile nu s-au schimbat în bine…
Întrebat de ce se mai cheltuie bani cu inchirierea altei nacele, viceprimarul Teslariu Dan a spus ca este obligat de situatia existentă in primarie, motivand urmatoarele :
- ,,Nu s-a infiintat serviciul si nu are voie sa intervina in sistemul de iluminat public” – Gresit: serviciul de iluminat public a fost infiintat prin HCL nr.106/30.iunie 2022, pe care si dumnealui a votat-o. Faptul că acest HCL a fost contestată nu schimbă datele problemei, cel puțin până acum.
- ,, In primarie exista doar un singur electrician atestat ANRE si mai trebuie angajat un electrician cu atestat” – Inexact. Probabil afirmatia lui se bazeaza pe recomandarea din ,,Studiul de oportunitate ptr. SIPOB”. Insa, reglementarile ANRE prevad ca doar persoana care coordoneaza echipa de interventie (seful de echipa, n.r.) sa fie autorizata ANRE. Ceilalti muncitori din echipa trebuie sa aiba calificarea de electrician, dar nu este co conditie obligatorie autorizarea ANRE. Acest lucru ne- a fost confirmat si de catre seful Inspectiei Teritoriale ANRE Iasi, intr-o discutie telefonica. Deci, daca ar fi vrut, ar fi putut demara si ion aceste conditii. Iar de aici putem face alte speculatii si investigatii de presa. Oare firma inchiriata are toti muncitorii autorizati ANRE? Ramane de aflat. Reamintim ca sistemul de iluminat public opereaza cu tensiune joasa (max. 0,4kV).
- ,,Nu avem dotarea materiala” – Aceasta scuza puerila este fara suport real, deoarece dumnealui in calitate de viceprimar avand sistemul de iluminat public in subordine putea face inca din luna iunie referate pentru achizitionarea aparaturii si sculelor necesare. Cele patru AMC-uri recomandate in ,,Studiul de oportunitate ptr. SIPOB” nu sunt ceva extraspecial, ci minim necesar. Celelalte scule si unelte pentru operatiuni mecanice uzuale ar fi trebuit sa existe in dotarea standard a electricienilor salariati ai primartiei Buhusi. A facut vicele verificari? Daca da, ce măsuri a luat? Si aici suntem in ceață, după stilul deja consacrat.
- ,,Nu exista șeful de serviciu” – viceprimarul a precizat care este decepționat de atitudinea lui Daniel Rezmires, inginerul mecanic de la biroul agricol care intocmeste rapoarte cu specific electric. Adică acel incompetent susținut cu proptele de șeful său, primarul. Potrivit afirmatiilor viceprimarului Rezmires ar trata problemele sistemului de iluminat cu neprofesionalism, daca indolența și timpul lung de remediere a defecțiunilor se poate numi asa. Viceprimarul a mai motivat lipsa șefului de serviciu de iluminat public și prin faptul ca angajarile sunt blocate de Guvern, pe timpul acestei crize. Abia aici a pus punctul pe ,,i”, dar ne întrebăm ce măsuri a luat? Nimic palpabil.
- ,,Nacela primariei se foloseste la toaletarea copacilor” – In final, Dan Teslariu a subliniat și partea buna a lucrurilor, respectiv faptul că autospeciala cu nacela a primariei se foloseste, cu precadere, la toaletarea copacilor. Dansul a spus ca in aceasta vara a facut foarte multe toaletari de copaci, deoarece in anii trecuti nu s-a facut. Desi nu am vazut nacela noua prin oras in ultimele doua luni, il credem pe cuvant pina la proba contrarie. Și sperăm ca autospeciala cu nacelă să nu se dovedească o achiziție doar pentru tăiat crăci de copaci…
Afirmatii viceprimarului ne arata ca dansul nu cunoaste inventarul subordonatilor sai, ca nu a citit ,,Studiul de oportunitate ptr SIPOB”, ca are in subordine servanți nespecialiști in domeniul electric. Poate de aceea are interesul de a continua sa cheltuiască pe serviciul de mentenanta la iluminatul public cu firme private. E mai comod, desi e mai scump pentru bugetul primariei. Mentionam ca firma care dispune de nacela (vezi foto) realizeaza lucrarile specifice in sistemul de iluminat cu muncitori, scule si nacela proprie, iar materialele (lampi, cablu, console, etc) sunt oferite de primaria Buhusi. Astfel, viceprimarul nu mai are nici o raspundere, cu exceptia verificarii lucrarilor. Menționez că viceprimarul a făcut o pledoarie pentru necesitatea serviciilor plătite la alții, dar nu a scos nici un cuvânt despre eficiență economică sau buzunarul buhușeanului de rând. Iar asta dovedește, o dată în plus, că afirmațiile noastre anterioare, dar si cele de mai sus, sunt bine întemeiate. Un lucru e clar: buhusenii platesc bâlbâielile unora în materie de administație, cei care ,,unora” tocmai li s-au mărit generos salariile…
Dacă până acum viceprimarul a găsit doar scuze, ramane doar o intrebare: cât timp mai trebuie pentru a pune la punct sistemul de iluminat public?