Închisoare de la 1 la 5 ani pentru micii fermierii care își fac singuri tratamente fitosanitare în fermă

Un proiect de ordonanță de urgență a fost semnat de ministrul agriculturii Petre Daea. Documentul prevede pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani și amenzi de până la 15.000 de lei pentru micii fermieri care aplică tratamente de protecția plantelor, astfel: tratamente cu erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere, anunță Agrointel.

Proiectul de ordonanta va duce inevitabil la cresterea cheltuielilor micior producatori. Masura afecteaza serios micii producatori romani, care in vreme de criza sunt si mai mult defavorizati de statul roman. Documentul pate fi consultat integral aici. După ce va primi toate avizele, ordonanța de urgență trebuie să fie adoptată în ședință de Guvern și, prin publicarea în Monitorul Oficial, intră în vigoare.

Pentru a putea să mai aplice tratamente de protecția plantelor pe suprafețele agricole pe care le dețin sau le lucrează în arendă, fermierii trebuie să respecte noi condiții:

-Să aibă formă juridică prin care să facă dovada că desfășoară activitate de producție vegetală;
-Să aibă în fermă o persoană responsabilă care deţine certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecţie a plantelor, pentru activitatea de utilizator profesionist şi are studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură şi horticultură sau studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria şi managementul afacerilor agricole, montanologie şi domeniul silvic cu specializarea silvicultură;
-Să deţină spaţiu de depozitare autorizat pentru produsele de protectie a plantelor;
-Să deţină autorizaţie de mediu eliberată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului prin structurile teritoriale;
-Să deţină contract de prestări servicii cu un operator economic autorizat care colectează deşeuri de produse şi ambalaje provenite de la produsele de protecţie a plantelor;
-Să se înregistreze la Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Textul articolului se poate citi integral pe  AgroIntel.ro

 

Recommended For You

One Comment to “Închisoare de la 1 la 5 ani pentru micii fermierii care își fac singuri tratamente fitosanitare în fermă”

Comments are closed.