Nici o zi fără intervenții CRAB (partea I) – Țevile sparte

Intervențiile la rețeaua publică de apă buhușeană au devenit cotidiene, banale, frecvența lunară a lor fiind destul de mare. De exemplu azi, în plin centru al Buhusiului, dar după blocuri echipele numeroase ale CRAB lucrau la un deranjament apărut la o țeavă de alimentare a blocurilor din colțul Casei de Cultură (str. Tineretului bloc 24/A). Cu zâmbetul pe buze și până la genunchi în noroiul unei gropi de 1,5 m adâncime, doi muncitori săpau de zor pentru decopertarea țevii buclucașe. După cum se vede din imagini, apa țîșnea din țeava spartă sub forma unei șuvoi înalt de peste 3m. După excavarea unei cantități mari de pământ, a intrat în acțiune vidanja, pentru absorbirea apei acumulate în groapă. Puhoiul muncitoresc făcea clacă de pe margine, probabil rotindu-se câte unul la decopertarea țevii. Iar dubița din imagine a transportat personalul si echipamentul la locul intervenție.
Un ochi de specialist in deranjamente ar întreba: de ce veniți cu vidanja dacă aveți ăi motopompe? Pentru că apele colectate de motopompe (din săpătură) se pot evacua in canalizarea curentă. După mărimea efectivului de personal, dar si a utilajelor angrenate în operațiunea ,,Țeava”, ne putem face lesne o idee despre costurile uriașe ale acestei intervenții. Intervenție plătită, indirect, de prețul apei furnizate de CRAB. Iar când consilierii locali au avut o inițiativă de reducere a valorii facturilor emise de CRAB si nerespectarea conditiilor contractuale, primarul Zaharia emitea afirmații zeflemitoare la adresa acestora. Se vede că nicidecum nu se pune problema eficienței cheltuielilor pentru că, nu-i așa, buhușenii plătesc. De mentionat ca deranjamentul de azi nu a fost anuntat public de CRAB Buhusi la sediul central si deci nu apare nici pe situl oficial. aspect afirmat de dispecerul bacauan. Contactat de noi, la telefonul dispecerului Buhusi (0735-169.388) a raspuns mecanicul responsabil de tura, care nu ne-a putut da nici o informatie relevanta. Atunci care este rolul sau acolo? Faptul ca deranjamentul CRAB de azi nu a fost raportat la dispecerul central ne duce cu gandul ca numarul real al intervențiilor poate fi mult mai mare decat cel raportat oficial. Analizat prin prisma contractului cu cetatenii, totul se reduce la bani, bani pe care CRAB îi câștigă prin facturarea apei consumate și a celei pierdute, dar nu vrea să scadă facturile datorită numărului intervențiilor lunare multiple.

Serialul analizelor intervențiilor CRAB si efectelor deranjamentelor acestora va continua cu dezvăluirea numărului uriaș de intervenții lunare, cu cantitațile de apă potabilă pierdute si multe altele.

Recommended For You