Porcul e ,,leguma” de Crăciun…

Oricare buhușean cu ceva bănuți în buzunar, mulți sau puțini, o ia la cumpărături în preajma sărbătorilor. Și ce visează în mod tradițional, de Crăciun? Nu mulți au noroc de guițat în bătătură, căci nebunia cu pesta porcină a făcut praf crescătorii – și mari, și mici. Așa că multor buhușeni nu le-a rămas decâr ,,sfântul” galantar al producatorilor sau comercianților de carne și preparate din carne de porc. În această săptămână, am colindat magazinele locale (nu supermarketurile) pentru a vedea cum stau cu marfa și prețurile, în comparație cu municipiul Bacău.
In Buhusi exista magazine diferite, de la trei societați comerciale, specializate in vanzarea de carne sau preparate de carne. Toate au la baza porcul crescut industrial, iar asta se vede imediat dupa carnea rozalie, șoricul opărit și stratul subțire de slănină.
Pentru gurmanzii pretențioși, carnea din ,,porcul de casă” este preferabilă cărnii industiale, însă prețul e mai ridicat. O poți găsi la un gospodar local sau la micii producători din Piața Centrală din Piatra Neamț.
Cât timp a fost post, prețurile au stat mai jos, pentru că și cererea a fost mică. Ca după vremuri și necazuri, postul Crăciunului pentru mulți buhușeni a floare la ureche.

Prețurile la carnea de porc (industrială, crudă), în funcție de tip, sunt situate în mediu la aceste valori:
-cap de porc: 12 … 14 lei/kg.
-ficat de porc: 11…12 lei/kg
-organe (inima, rinichi, limba): – 15…. 18 lei/kg
-rasoale: 18 lei/kg
-carne lucru: 21…23 lei/kg
-costiță: 20…22 lei/kg
-pulpă: 25… 26 lei/kg
-ceafă, cotlet: 26- 28 lei/kg
-muschiulet: comandă

Preturile pentru semipreparate sunt variabile, in functie de sortimentul dorit de cumpărător, la următoarele valori:
-carnat proaspăt: 17… 19 lei/kg
-carne tocata amestec porc-vita: 19…21 lei/kg
-mici caserola 0,5kg: 12 lei/buc.
-pastă de mici: 22 lei/kg

Prețurile pentru preparatele gata de consum sunt următoarele:
-cărnați trandafir: 12…15 lei/kg
-salam vară/Gostat, cârnat cabanos -16…18 lei/kg
-cârnați semiafumați – 20…22 lei/kg
-leberwurști: 22… 24 lei/kg
-chișcă: 25 lei/kg
-slănină afumată: 27 lei/kg
-tobă: 32 lei/kg
-cotlet sau mușchiuleț afumat: 44 lei/kg

Nota: toate sortimentele de produse, cu preturile exacte, se gasesc la fiecare magazin. Acestea pot diferi de preturile prezentate la data scrierii articolului. Gazeta de Buhusi nu raspunde de eventualele diferențe. Multumim Laboratorului Carmangerie Adrian SRL Buhusi pentru permisiunea de a fotografia.

Date LCA

Recommended For You