Vizitare bolnavi (I) – Accesul în spitale se face după reguli noi

Vizitatorii nu vor mai putea să stea în spitale mai mult de 30 de minute, atunci când se duc la o rudă internată în salon, iar managerii vor răspunde cu funcția pentru încălcarea regulilor, inclusiv pentru portarii care primesc șpagă pentru a permite accesul în spital, potrivit noului Ordin (3.670/ 6 dec. 2022) al Ministerului Sănătății.

Noul regulament prevede că programul vizitelor pacienților internați în spitale se va face astfel:

  • o durată de minimum 4 ore pentru acces, de luni până vineri, între orele10.00-20.00
  • sâmbăta și duminica este prevăzută o durată de minimum 6 ore pentru acces, între orele 9.00-20.00.

Accesul vizitatorilor în salon va fi permis astfel:

  • 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând
  • 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp
  • 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp
  • Durata vizitei este limitată la 30 de minute, cu excepția secțiilor ATI.
  • In sectiile ATI durata vizitei este de max. 10 minute, cu posibilitatea de prelungire dacă medicul ATI își dă acordul.

Accesul în spital se va face astfel: pentru a-și putea vizita rudele sau persoanele internate, spitalul va aloca fiecărui pacient, la internare, un cod unic, care va fi comunicat aparținătorilor telefonic. Nu va fi permis accesul vizitatorilor care prezintă semne de infecții acute, al celor aflați în stare de ebrietate sau al celor aflați sub influența unor substanțe halucinogene. „Furnizarea telefonică către aparținători a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului unic”, se precizează în ordin

Noul ordin vrea sa elimine complet spaga data portarilor de la spitale. „Este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienților în unitățile sanitare publice, cu excepția taxelor legate de parcare”, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, „este strict interzis vizitatorilor ca pe perioada vizitei să filmeze sau să fotografieze pacientul fără acordul expres al acestuia”. Managerilor spitalelor li se poate desface contractul de management dacă nu respectă prevederile ordinului de ministru.

Drepturile pacientilor internati in spitalele din Romania se gasesc aici.

Recommended For You

One Comment to “Vizitare bolnavi (I) – Accesul în spitale se face după reguli noi”

Comments are closed.