Efectul pozitiv al dascălilor cu har asupra elevilor

Un studiu efectuat recent arată ceea ce se cunoștea de decenii: profesorii, educatorii sau învățătorii cu har, care manifestă apropiere și grijă față de copii, îi fac pe aceștia să depună eforturi suplimentare de învățare, iar eficiența predării crește!  Studiul arată că, “atunci când simt că profesorilor le pasă de ei, elevii se implică în activități educaționale mai dificile, se comportă adecvat pentru mediul școlar, se bucură să-l vadă pe profesor și se ridică la nivelul așteptărilor acestuia și chiar le depășesc”.

Cu toții de amintim de ,,bunele vremuri” când mulți dintre noi învătau cu spor tocmai pentru că învățătorul sau unii profesori le erau mai dragi și mai apropiați de ei. Nu degeaba în școlile de formare (facultăți sau licee de profil) erau modulele psiho-pedagogice care aveau o foarte mare importanță în formarea didactică a tânărului dacăl decât li se acordă acum. A fi dascăl nu este la îndemâna oricui, trebuie să fii făcut pentru așa ceva, pentru că este o profesie vocațională – mai ales pentru cei care nu au răbdarea și calitățile de a lucra cu cei mici, elevi sau preșcolari.

La liceu, un bun pedagog si profesor este acela care, printr-o metodă pedagogică personală, face elevul să conștientizeze calitățile sale și să scoată la suprafață tot potențialul creativ pe care-l deține. Acesta este primul pas scpre cariera care i se potrivește cel mai bine.

Când un profesor le arată elevilor că le pasă de situația lor și manifestă bunătate în relația cu ei, are șanse mai mari de a-i determina să facă eforturi suplimentare și, astfel, le poate da mai ușor sarcini mai complicate, potrivit unui studiu realizat anul acesta în SUA, citat de site-ul de specialitate Edutopia. Potrivit sursei citate, constatările studiului contrazic impresia care se face adesea auzită, cum că profesorul care manifestă blândețe ar fi “moale”, iar elevii ar face ce vor ei la orele lui. In

Studiul respectiv, realizat de cercetători în domeniul educației de la University of Missouri și University of Texas – Arlington, se bazează pe analiza practicilor de predare din câteva sute de districte școlare americane. În cadrul studiului, strategiile de întărire a legăturilor profesor-elev sunt raportate la flexibilitatea pe care profesorii o simt atunci când atribuie elevilor sarcini mai dificile. Cercetarea pleacă de la argumentele deja cunoscute și studiate anterior, potrivit cărora elevii se simt mai puternic motivați să învețe când au o legătură pozitivă cu profesorul. E verificată, însă, și relația inversă, anume că profesorii aplică metode de predare de mai bună calitate atunci când au relații pozitive cu elevii.

Profesorii cei mai eficienți sunt cei care manifestă interes să îi cunoască mai bine pe elevi, care sunt abordabili și arată că le place ceea ce fac. Astfel, capitalul emoțional creat la clasă este preschimbat în capital academic ridicat.

Nota: imaginea de mai jos, realizată de ,,Ziua Scolii Gimnaziale nr. 5 Stefan cel Mare Buhusi, în noiembrie 2011, ne arată cum se omagiau dascălii cu har care au format cu drag generații întregi de elevi.

 

Recommended For You