VIDEO: parodie la Berzunti despre Zelenski si Putin, devenită scandal național

Datinile de Anul Nou 2023 au adus o premiera la Berzunti, comuna cu binecunoscuta traditie in mascatii de sarbatorile de iarna. Astfel, niste cetateni din localitate au scris si jucat o parodie la adresa razboiului din Ukraina si au intruchipat cele doua personaje antagonice, Zelenski si Putin (vezi secvente video HARA Media). „În fiecare an, există o ceată de tineri dintr-o zonă a satului care face scenete adaptate la situația din țară sau din zonă. Nici n-am ce discuta dacă e cineva care critică. Ei joacă roluri. Sunt măscărici. Înger, diavol…”, a spus Ștefan Tifan, primarul comunei Berzunți pentru Desteptarea.

Berzunti, judetul Bacau – locul traditiei cu mascati. Aici o grupare de tineri s-au costumat in forte militare si au jucat rol de armata rusa sau ukraineana. Tradiționala paradă a mascaților din ajunul Anului Nou din comuna Berzunți din județul Bacău a adus pe străzile localității oameni costumați în soldați ruși, utilaje agricole transformate în blindate inscripționate cu litera Z, rachete. Urătorii au defilat cu tractoare transformate în tancuri rusești pe care desenaseră inclusiv litera Z, simbolul Operațiunii Militare Speciale a Rusiei în Ucraina. Toate bune si frumoase pana cand unii s-au isterizat si au inceput cu acuzatii la adresa celor care au jucat aceasta piesa-parodie.
Au participat zeci de persoane mascate, unele dintre acestea au purtat uniforme asemănătoare celor ale militarilor şi aveau obiecte care simbolizează rachetele sau pustile.
Imaginile video postate pe Facebook de Buna ziua Bacau, însoţite de explicaţia „Mascaţii din Berzunti, Bacău, varianta de război!”, arată mai multe persoane care iau parte la o procesiune. (vezi secvente inserate mai jos).
De aici pina la un scandal national, care a ajuns chiar si la Ambasada Ukrainei, nu a fost decat un pas.
“Cu regret constatăm faptul că în ziua când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea Federaţiei Ruse, în judeţul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriştilor ruşi. Suntem convinşi că asemenea manifestare contrazice dispoziţiei poporului român, care şi-a exprimat sprijinul necondiţionat Ucrainei în războiul declanşat de către Federaţia Rusă împotriva statului ucrainean. Sperăm că acest eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea română“, a menţionat misiunea diplomatică pe Facebook.

Majoritatea covârșitoare a comentariilor aparute la comunicatul Ambasadei Ukrainei sunt favorabile mascatilor din Berzunti si aduc in discutie problemele nerezolvate de zeci de ani ale comunitatii romanesti din zona Cernautilor, dar si revendicarile teritoriale de teritorii vechi romanesti. Reamintim ca in Ukraina s-a adoptat recent o lege care nu rezolva mai nimic din problemele minoritatii romanesti, iar aceasta interventie a Ambasadei Ukrainei este prea necuvenită.

După preluarea imaginilor la televiziunile nationale, s- a cerut anchetarea urătorilor iar autoritățile s-au executat promt. IPJ Bacău anunţă că a deschis o anchetă, după ce pe internet au fost postate imagini de la această manifestaţie ciudată. Ciudata in opinia unora, dar hazlie dupa opinia multora.  Avocatul Dan Chitic a anunțat că-i va reprezenta gratis pe urătorii acuzați de la Berzunți, considerând că autoritățile încearcă să le interzică dreptul la libera exprimare.

,,Am înțeles ca niște tineri au fost căptușiți cu un dosar penal pentru faptul ca au “parodiat” războiul din Ucraina… și astfel au încălcat grav normele corectitudinii politice, ba chiar au îndrăznit sa faca referiri chiar și la “mitologicul” mr. Z. Pentru împrospătarea memoriei publice: Ucraina este țara aia in care minoritatea românească nu mai are niciun drept ca urmare a legislației adoptate de mr. Z. Ii anunț pe această cale pe cei care vor fi cercetați că, pentru actul lor de curaj și demnitate, pentru asumarea deplina a dreptului la LIBERA EXPRIMARE, îi voi reprezenta pro-bono pe cei care vor avea nevoie de apărător.” a precizat avocatul bucureștean.

Unii dintre cei vizati de achete si amenzi i-a scris avocatului: ,,Eu sunt din Berzunti și lucrez la UAT Berzunți.Daca vom fi anchetați deja avem amenințării cu pușcăria sau amenzii penale,am găsit nr.dumneavoastra de tef pe net.Va rog sa mi răspundeți sa va țin la curent cu evoluția lucrurilor.Va mulțumesc.”

Intr-un editorial de pomină, sub titlul ,,băgați folclorul la dubă”, jurnalistul băcăuan al Desteptarea Răzvan Bibire comentează: ,,Băieții fini și fetele sensibile de la televiziunile naționale s-au declarat scandalizați că mascații s-au îmbrăcat în uniforme militare, au pus niște țevi pe tractoare pe care le-au transformat în tancuri și au mai desenat și infama literă Z pe ele.A izbuncit scandal, s-au dat ochii peste cap, nu e posibil, fată, ține-mă, țațo că leșin! Ca de obicei când unii nu pricep ceva, acel ceva este atacat. S-au făcut presiuni pe televiziuni, s-au analizat lucrurile, comentatori furioși au postat pe Facebook până când Poliția a fost nevoită să anunțe că a deschis o anchetă. Obiceiurile de Anul Nou sunt anchetate oficial în România pentru că unii nu înțeleg ce e ăla sarcasm și la ce folosește. ”

Recommended For You