Înscrieri pentru screening mamar gratuit – proiect ONCOFEM

Screeningul mamar este un test de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. ProiectulONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta!”  se adresează femeilor cu vârsta între 50 și 69 de ani. Examinarea constă într-o mamografie gratuită pentru femei (asigurate sau neasigurate), care au nevoie doar de cartea de identitate, în original și copie. Testele se vor face in unitatea mobilă.

,,Incidenţa cancerului de sân creşte dramatic după vârsta de 50 de ani. 50% din cazurile de cancer de sân sunt diagnosticate la femeile peste 65 de ani, acest lucru indicând necesitatea unei supravegheri atente de-a lungul vieţii unei femei şi a unei examinări timpurii.”, se arata intr-un articol de specialitate al cancerdesan.ro

Înscrierile se fac incepand cu data de 9 ianuarie 2023 la numarul de telefon 0726.672.464, de luni-vineri ,  intre orele 10:00 – 15:00 (Spitalul Județean Bacău, str. Spiru Haret, nr 2-4,)

Criterii pentru a beneficia de testare GRATUITA în cadrul programului ONCOFEM:

  • vârsta între 50 și 69 de ani;
  • fără diagnostic confirmat de cancer mamar;
  • fără simptome și antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar;
  • nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni
  • au adresa în unul din județele vizate de proiect.

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes” arată că ,,Screening-ul are ca scop diagnosticarea bolii in stadii in care aceasta poate fi curabila. Testele screening sunt recomandate de catre medic, dupa o discutie prealabila cu pacientul. Se vor lua in considerare sexul si varsta. Se va tine cont de dovezile existente in acest moment (bazate pe studii clinice, analize statistice) privind beneficiile si riscurile pe care le implica un anumit tip de investigatie. Aceste screening-uri se pot adresa unei comunitati in care exista o prevalenta crescuta a unei anumite afectiuni, dar sunt si recomandari individuale tinind cont de factorii de risc ai fiecarei persoane.”

Varsta este unul dintre cei mai importanti factori legati de riscul de a dezvolta cancer de san. Astfel, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, riscul de a dezvolta cancer mamar creste.

Referinte: INSP -grafic de date preluat din analize de situatie MS

 

Recommended For You