Interviu la TVR Craiova, mostră de servilism jurnalistic în folosul politicianului

Este jalnică prestația unor jurnaliști angajați la instituțiile de presă publice din România care dovedesc un zel suspect în a lăuda politicienii. Sau, dacă nu-i laudă, joacă cu ei o scenă de teatru ieftin, care numai jurnalism nu este. Cazul de față este al lui Tiberius Musuroi/TVR Craiova, care a dat dovadă de o mostră impecabilă de servilism jurnalistic în slujba politicianului ipocrit Olguța Vasilescu, primarul PSD al Craiovei.

Interviul în cauză, al cărui video se poate urmări mai jos, a debutat astfel:

,,Tiberius Mușuroi: Astăzi, la ultima ediție a emisiunii „Actual Regional”, modificăm puțin formatul… Am venit la Primăria Craiova, un oraș care este tot mai viu, o destinație turistică cel puțin de weekend. Sunt sute de mii de oameni care vin să vadă ceea ce s-a realizat aici, la Craiova. Invitatul meu de astăzi este doamna primar Lia Olguța Vasilescu. Doamna primar, săru mâna, mulțumesc pentru că ne-ați primit aici, în casa dumneavoastră… Craiova a devenit o destinație turistică? Care sunt argumentele? Pe ce se bazează moderatorul când afirmă că „sute de mii de oameni vin să vadă ce s-a realizat aici…”? Care-i sursa: Ministerul Turismului, asociația agențiilor de turism, Primăria Craiova? Care-i legătura între sutele de mii de turiști și primarul Craiovei? În fond, această introducere este rampa de lansare pentru prezentarea „realizărilor” doamnei primar.  La „săru mâna” adresat de obedientul Mușuroi, Lia Olguța Vasilescu răspunde zâmbitoare: „Cu mare drag, totdeauna!”. ”

CRITICI  – reproducem o parte din articolul G4media pe acest subiect:

,,Studioul teritorial Craiova al postului de televiziune publică TVR a difuzat la finalul anului 2022 un interviu plin de laude cu Olguța Vasilescu (PSD) despre activitatea la Primăria Craiova, în emisiunea ”Actual Regional”, moderată de Tiberius Mușuroi, membru supleant în Consiliul de Administrație al TVR propus de PSD (2019). Ziarul Libertatea a semnalat inițial interviul laudativ printr-un articol de opinie al jurnalistului Petre Barbu.

Mușuroi începe ”interviul” vorbind despre un ”moment al bilanțului cu format modificat” pentru întâlnirea cu Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei. Moderatorul prezintă Craiova ca ”destinație turistică” unde vin ”sute de mii de oameni”, fără să precizeze însă o sursă instituțională sau de altă natură care să confirme constatările. Ulterior, o laudă pe Vasilescu pentru că e ”bun comunicator” punând gaj pentru acest lucru însăși ”experiența lui de 20 de ani în TVR”. Până la minutul 07:14, Lia Olguța Vasilescu vorbește neîntrerupt despre proiecte de infrastructură și alte investiții prezente sau viitoare exact în retorica unui bilanț pozitiv făcut de administrația locală. Ulterior este pusă în dificultate de moderator cu constatarea ”teoretic până anul viitor ar trebui să fie asfaltate toate străzile din zona periferiei”.” Continuarea aici.

 

Despre acelasi subiect, Libertatea scrie următoarele:

,,Timp de aproape o oră, angajatul televiziunii publice n-a pus aproape nici o întrebare, ci l-a lăudat pe primar într-un ritm frenetic. Pe post de retrospectivă a anului trecut, studioul teritorial TVR Craiova a difuzat un interviu de 55 de minute cu primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, în cadrul emisiunii „Actual Regional”.  Realizatorul interviului este Tiberius Mușuroi, coordonator cu atribuții de director al Studioului TVR Craiova și fost membru supleant în precedentul C.A. al TVR din partea PSD. Interviul este o mostră de incompetență, de PR politic, de servitudine, de obediență, de pupincurism practicat cu nonșalanță.  Tiberius Mușuroi n-a deranjat-o cu întrebări pe Lia Olguța Vasilescu. A lăsat-o să vorbească în voie, de parcă ar fi fost un advertorial sau o discuție de familie. Prestația jurnalistului a fost jalnică. Avem de-a face cu un tip de activist de partid, deghizat în jurnalist, care nu se deosebește cu nimic de foștii jurnaliști ai Televiziunii Române de pe vremea lui Ceaușescu.”  Continuarea aici.

Concluzia lui Petre Barbu este asta:

,,Dan Cristian Turturică, președintele director-general al TVR, ar trebui să urmărească atent această mostră de servilism. Apoi, decizia e a lui. Oamenii o iau zi de zi, când evită TVR, deși acolo există și lucruri bine făcute.”

Recommended For You