Măsura (in)culturii noastre (partea a II-a)

Pentru a ne lămuri asupra cauzelor care au generat ,,liniștea culturală” ce a poposit peste urbea buhușeană chiar de Ziua Culturii Naționale, l-am sunat pe Adrian Păduraru, șeful serviciu ,,Cultură-Sport” din Primăria Buhuși. Iată discuția purtată:

Reporter: De ce nu ați organizat nici o manifestare de Ziua Culturii Naționale (15 ian. n.r.)?
AdrianPaduraru: Motivele sunt diverse, nu știu ce să spun exact.
Reporter: Nu țin de tine?
A.Paduraru: Ba da, țin de mine. Cumva țin de mine… dar cumva ar trebui să vină și din partea societății, din partea școlilor… Și ce-am fi putut să organizăm, de exemplu? Nu știu ce-am fi putut organiza… Școlile în general fac niște lucruri, noi (primăria, n.r.) am fi pus la dispoziție tot… Nu știu, n-a fost… În afară de faptul că nu este nici buget aprobat, ceea ce este o realitate.
Reporter: Anunturile cu Ziua Culturii Naționale, de pe pag FB a Casei de Cultura si Primariei Buhusi sunt date de tine?
A.Paduraru: Da. E o postare… ca să nu treacă chiar neobservată.

Este halucinant și terifiant ce spune acest șef de serviciu care diriguiește destinele culturale ale orașului. Lăsând la o parte eschivele sale în fața responsabilității legale, pentru care este plătit, se remarcă o lipsă de viziune tipic adolescentină, cumulată cu o înfumurare specifică sinecurilor de partid. Șeful de serviciu cultură nici nu știe ce manifestări culturale s-ar fi putut organiza, dar pasează rapid responsabilitatea către școli și societatea civilă când vine vorba de organizare. Trebui să ai tupeu să zici că responsabilitățile specifice postului său țin de alții. Mai mult, primăria nu a alocat bani pentru așa ceva. Iar acest lucru era tot responsabilitatea lui Adrian Păduraru – el trebuia să propună primarului alocarea unui buget. Tot el trebuia să se asigure că primăria împarte bani către școli pentru organizarea de manifestări culturale.  Directorul de școală care poartă numele poetului național mi-a confirmat faptul că nimeni din Primăria Buhuși nu a sunat pentru a vedea dacă și ce manifestări face acea școală.  Nici la celelalte școli nu s-a sunat. Dezinteres.

,,Porumbelul” a zburat din gura lui Păduraru odată cu afirmația ,,nu este nici buget aprobat”. Adică nu s-au dat bani la școli (sau alții) pentru celebrarea acestei zile naționale de cultură. Sau dânsul și alți șefi vor ca profesorii, elevii, biblioteca publică și asociațiile culturale locale să facă manifestări culturale pe banii personali? A cui responsabilitate era aceasta? Adrian Păduraru recunoște senin că era respondabilitatea lui.

Deși își recunoaște inițial deficiența neorganizării de manifestări culturale, Păduraru Adrian încercă să paseze pisica moartă în curtea directorilor de școli, crezând naiv că își va acoperi incompetența. Incompetență ce caracterizează personajul și care este bine plătită din bani publici. Incompetență care, perpetuată ani de-a rândul, generează incultură socială.  Incompetență promovată și susținută la cel mai înalt nivel!

Colac peste pupăză, ,,postările” dedicate Zilei Culturii Naționale de pe paginile de FB ale Primăriei și Casei de Cultură Buhuși sunt texte ,,copy-paste” preluate fraudulos de pe Wikipedia chiar de Adrian Păduraru. Textul nu este citat și nici pus între ghilieme. Uau! ,,Șăful de cultură” nici măcar nu a fost capabil să scrie trei rânduri proprii, gândite cu capul său! Această metodă, folosită frecvent de acest individ, este o palmă dată culturii chiar de Ziua Culturii Naționale.  Incultura la nivel de decizie administrativă și financiară buhușeană este crasă si plagiatoare. Deci nu ne mai mirăm de doctoratele plagiate la nivel de miniștri… Remarc faptul că expresia ,,nu știu” apare frecvent în scurta discuție reprodusă mai sus. Mă întreb: oare ,,ce știe” să facă acest domn?

Cu asemenea ,,epigoni plagiatori” ținuți de #Voievod în sinecuri de partid nu este de mirare că Primăria Buhuși emană incultură chiar de la nivelul unde ar fi trebuit să fie un model. Deși i-am atras atenția primarului că ,,pălăria este prea mare” pentru acest șăf de cultură-sport, dânsul mi-a spus că ,,Am să-i dau un șut în cur – ce să-i fac?” Răspunsul e simplu: DEMITE-L !

Recommended For You

2 Comments to “Măsura (in)culturii noastre (partea a II-a)”

Comments are closed.