Ocaua lui Ivancea

Valentin Ivancea, președintele CJ Bacau, a analizat astăzi, într-o conferință de presă la sediul PSD, proiectele de împrumuturi propuse de primarul Bacăului, Lucian Viziteu. Cu această ocazie am văzut cum dumnealui și-a scos ,,ocalele” pentru a cântări (a se citi analiza) ,,paiul din ochiul altuia”. Înțelegem că grija președintelui CJ Bacău pentru cetățeanul băcăuan este după principiul ,,Câinele moare de drum lung și Ivancea de grija băcăuanilor”. Doar că analiza suspect de minuțioasă și malițioasă a propunerilor de împrumuturi se face când la conducerea primăriei Bacău nu este PSD. Nu înțelegem cum a putut, tot Ivancea, să închidă ochii la dezastrul produs de Nina Chiper și echipa manageriala de la CRAB, mulți ani de zile. Tot pe aceeași temă, săptămâna trecută, altă cucoană proțăpită politic de PSD la Aeroportul Bacău, a ,,aterizat” forțat când dezastrul cu strigături, manageriat de dânsa, bătea prea tare la ochi. Când ,,rahatul aeropurtat” a început să pută, Ivancea a ieșit public zilele trecute, mai mult forțat de împrejurări, și a vorbit mult despre nimic, aruncând cu praf în ochii lumii, doar-doar va putea s-o scoată basma curată pe ilustra incompetentă Oana Chelaru. La aceste două exemple Valentin Ivancea nu a binevoit să facă o analiză serioasă și să plîngă de grija băcăuanului afectat de cucoanele incompetente, dar plătite prea regește. Exemplele ar putea continua cu DGASPC, Drumuri județene, etc.

Acum președintele CJ Bacău, Valentin Ivancea, critică proiectele lui Viziteu: procentele alocate ptr cheltuieli neeligibile, de 40%, în propunerile primarului Viziteu, critică procentul mic de implementare din cele 15 proiecte aflate in derulare, spunând că doar unul singur este adus la 80% realizare. Ivancea analizează cu lupa suportabilitatea creditului, veniturile primăriei, cheltuielile de functionare, etc. Dar uită să precizeze că lucrurile au un istoric în spate datorat lui Necula și susținerii sale pesedinte.

La un moment dat Ivancea spune: ,,Din acest împrumut așa reiese: dezvoltare pe împrumut. Așa ceva nu există în nici o societate, indiferent de gradul de dezvoltare pe care l-a atins. Cheia în administrația publică îl reprezintă atragerea de venituri. Împrumutul reprezintă o excepție!”

Oare așa ceva nu cumva s-a făcut bine-mersi și la Buhuși? Ba da, cu creditul luat de Primăria Buhuși de la CEC Bank, dar șefii PSD se fac că nu văd! Ei nu vin la Buhuși decât când e vorba de conferinta oraseneasca PSD sau de alte laude pentru politrucii lor. Cu acea ocazie nu l-am auzit pe Benea sau Ivancea să facă vreo analiză asupra eficienței cheltuirii banilor din imprumutul CEC. Si nici nu cred ca l-au scuturat pe Voievod cand a decis sa darame cinematograful vechi pentru ca ani de zile a fost lăsat în paragină tipic pesedistă, așa cum a făcut cu multe clădiri din patrimoniul orașului.  Și la Buhuși se puteau face analize asupra eficientei cheltuirii banului public pe care dânsul tot îl invocă, dar probabil Valentin Ivancea este ocupat cu altele…

Referitor la căutatul paiului în ochiul primarului Lucian Stanciu Viziteu, l-aș ruga pe președintele Ivancea să vină la Buhuși și să-l ,,scuture” și pe #Voievod cu o analiză la următoarele:
– eficiența împrunutului luat de Primăria Buhuși de la CEC – vezi minut 8 despre imensele cheltuieli neeligibile
– să analizeze milioanele de lei cheltuieli neeligibile de la Cartierul de Vest, plătite de buhușeni
– să vadă stadiul și cheltuielile cu str. M. Voievod sau târgul săptămânal
– să analizeze rectificările bugetare pe ultimii 6 ani în care s-au cheltuit bani pentru unele proiecte sau lucrări care apoi nu s-au mai făcut
-etc, etc, etc, etc, etc, etc…

Constat că Ivancea folosește ,,ocalele” după bunul plac: când e vorba de alți politicieni, folosește ,,ocaua mică”, iar când este cazul colegilor din partidul său (PSD) folosește pe cea mare. Judecarea lucrurilor cu ,,dubla măsură” este o boală grea a tuturor politicienilor, fie ei de la București, de la județ sau de la noi. Însă este păguboasă pentru noi, ca nație! Un lucru e clar: când PSD nu e la putere, tot ce fac ceilați e rău, trebuie denigrat, împiedicat și nu trebuie susținut. Când PSD e la putere se susține că totu-i bine și frumos, deși de multe ori, așa cum am arătat în cele două exemple de mai sus, realitatea e cu totul alta decât spoiala aruncată de vorbitorii de partid.

Din discursul președintelui V. Ivancea:

,,Am venit sa explicitam de ce nu putem fi de acord cu aceste imprumuturi. Considerăm că îndatorarea nu înseamnă dezvoltare, considerăm că în administrația publică principalul indicator de performanță îl reprezintă atragerea și implementarea de fonduri europene. Cred că veniturile dintr-un buget nu trebuie să se bazeze pe împrumuturi, ci pe colectarea judicioasă la bugetul local a taxelor și impozitelor, atragerea de fonduri europene și nu în ultimul rând, o cheltuială eficientă a banului public. (…) De ce considerăm că cele două împrumuturi sunt nu numai nefondate, dar și neserioase? Vehicularea unor sume care îndatorează nu Primăria Bacău, ci cetățeanul – (creditul, n.r.) va trebui achitat pe un termen de 15 ani arată într-un fel o singură constatare: după mine potopul!”

,,Vreau doar să spun un singur lucru: dl. Primar (Viziteu, n.r.) dă responsabilitatea ordonatorului de credite pe spatele CL Bacău fără să-și asume răspunderea creerii unui buget bazat pe priorități și pe principiul prudenței bugetare.”

Detalii despre cele două proiecte:

,,Edilul intenționează acum să facă două credite, cu o valoare totală de 340 de milioane de lei, bani pe care ar urma să îi folosească pentru cofinanțarea unor proiecte cu contribuție europeană dar și pentru o altă serie de proiecte locale.” precizează Ziarul de Bacau.

Recommended For You