La vremuri noi, ,,pompieri” noi

Astăzi a iesit la pensie un pompier (veritabil) din SVSU Buhusi. Cu aceasta ocazie, doi oportunisti s-au deghizat în ,,pompieri” pentru a se infiltra în poza grupului pompierilor adevărați. E vorba de ,,pompierul Vasilică” și ,,pompierul Dănuț”. Adevărul e că sărbătorirea ieșirii la pensie nu se putea face fără cei doi. Așa cum s-a procedat și în ceilalți ani cu pompieri care au ieșit la pensie.
Unde erau cei doi ,,pompieri oportuniști” când pompierii adevărați erau înăbușiti de fum și flăcări? Sau când udau vreo casă în flăcări cu furtunul cu apă? Sau când veneau acasă plini de funinge și mirosind a fum? Probabil ,,pompierul Vasilică” și ,,pompierul Dănuț” dădeau și ei cu apă… dar în șpriț! Sau se umpleau de fum lângă afumătoarea cărnii de porc… din curtea altora. Că e ,,periculos” să ai asemenea afumătoare în curte le tine. Asta ca să ne facem o idee despre pompierii veritabili și cei care speculează momentele.
La poza de grup a pompierilor, care erau îndreptățiți să petreacă colegul ieșit la pensie, puteau veni și alții din primărie: femeia de serviciu sau fochistul de la centrala termică sau contabila sau polițistul local. Nu ieșea poza bine? s-au n-au aflat? Ba da, dar ei n-au venit pentru că nu era cazul. Fiecare își știe lungul nasului și locul său. Doar unii ,,se bagă în poză” ca musca în… țeava de apă a mașinii de pompierie.
O fi plătit ,,pompierul Vasilică” sau ,,pompierul Dănuț” tortul și i l-a dăruit sărbătoritului? Nu, pentru că ei nu dau, ci primesc începând cu laude. Colegii celui sărbătorit au spus că ei au plătit tortul.
,,Pompierii de ocazie” au venit cu placheta pentru a o dărui unui pompier adevărat. Da, aici recunoaștem că e meritul lor: au dat placheta. Este o adevărată fericire să dai o plachetă unui șofer de mașină de pompierie. Mai ales dacă are un citat filozofic și ceva text scris de alții.  Plachetele omagiale vor ajunge în derizoriu, la fel ca doctoratele, dacă se continuă în acest mod.  Oare și ceilalți pompieri pensionari au primit plachete de la ,,primul ales”? O plachetă pe care începând de mâine se va aștene praful și tăcerea.
În final, cred că am găsit răspunsul: ,,pompierul Vasilică” și ,,pompierul Dănuț” or fi aflat că la acea petrecere pompierească tortul se va stropi cu… apă! Și ei, ca șefi, au venit să schimbe tradiția și să-l stropească cu vin sau wisky.
NOTA: Această satiră si imaginile asociate se supun legii dreptului de autor L8/1996. © Iulian Pascaluta / Gazeta de Buhusi – Toate drepturile rezervate. Distibuirea necomercială este liberă. Pentru cei care nu înțeleg, aceasta este o satiră sau ceva de rîs, iar în acest caz este inspirată din realitate, cu personaje reale.

Recommended For You