Cetățenii vor putea plăti utilitățile în rate

ANRE va emite o decizie prin care furnizorii (gaze, energie electrica, etc) vor fi obligaţi să accepte plata în rate la gaze şi curent. Astfel, pentru facturi pe perioade mai mari de o luna, plata se va putea face intr-un numar de rate lunare egal cu numarul lunilor pentru care s-a emis factura de consum.
Aceasta prevedere este valabila si daca furnizorii nu respecta termenul de facturare.
De exemplu, daca un furnizor nu a mai trimis facturi din aprilie (adică din ultimele 10 luni), iar dacă un consumator primeşte 10 facturi restante sau o fctura cu consumul pe 10 luni, acesta va putea să le plătească în 10 rate.

Aceasta propunere este mai veche. din noiembrie 2022, si a plecat de la un proiect de modificare a Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, prin care este introdusă inclusiv posibilitatea eșalonării plății facturii pentru cei mai săraci dintre români.

,,Noi am propus și am pus deja în dezbatere publică, am avut o consultare cu operatorii economici din piață și în acest moment pregătim textul final pentru a fi prezentat în comitetul de reglementare al ANRE-ului, poate reușim chiar săptămâna aceasta. Propunerea este ca în situațiile în care furnizorii de energie electrică, dacă emit facturi care includ o perioadă mai mare decât o lună sau nu respectă termenul de facturare prevăzut în contractul cu clientul, atunci la cererea clienților, vor fi obligați să acorde plata eşalonată pentru o perioadă cel puțin egală cu perioada facturată. Deci, dacă emite o factură cu consumul a două luni atunci practic, la cererea clientului, va fi obligat să acorde o plată în două rate”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

,,Asta va spune noul regulament, imediat după ce acest regulament va fi aprobat și intră în vigoare. Acest drept va exista în pentru clienții oricărui furnizor. Acum știm situații în care în anul 2022 au fost întârzieri la emiterea facturilor. Sunt mai mulți furnizori care au întârziat emiterea facturilor şi toți acești furnizori au anunțat că chiar și fără această obligație care va fi aprobată și impusă de către ANRE, vor putea plăti eșalonat. Acest regulament va fi foarte clar: în condițiile unui consumatori care primește factura pe o perioadă de 6 luni, minimul de rate va fi de 6 la cerere în care poate să plătească, dar cu acordul furnizorului, bineînțeles.”,  a completat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.

Recommended For You