Sperantele false ale lui F.M.

Unii cetateni buhuseni isi fac sperante false prin trimiterea de ,,scrisori deschise” catre autoritati. In esenta, demersul cetatenesxc este unul civic normal, asa cum ar trebui sa face oricine. Dar, oamenii si timpurile s-au schimbat, si nicidecum in bine. Nu stim daca personajul din imagine este real sau fals, insa cert este ca ,,Fanut Macovei” scrie, pe contul sau de FBK, ca a trimis ,,scrisori  deschise” la autoritatile locale si cele bacauane. Banuim ca personajul caruia ii pasa de Buhusi nu stie ca trimiterea de ,,scrisori anonime” nu are nici un efect. Potrivit legii, petitiile trebuiesc semnate, iar autorul trebuie sa mentioneze datele sale reale. Asta daca vrea sa obtina un raspuns. Daca a trimis-o anonima, petitia sa se claseaza. Adica se neglijeaza.

Presupunand ca a trecut de aceasta faza cu bine si ca a trimis sesizare in nume real, acum urmeaza surprizele. Cu siguranta ca personajul care vrea sa schimbe Buhusiul in bine nu stie ca toate institutiile mentionate in scrisoare – Primăria Buhuși, Consiliul Local Buhuși, Consiliul Județean Bacău, Curtea de Conturi, Prefectura Bacău – sunt conduse de pesedisti. TOATE! Cu alte cuvinte, daca il reclami pe dracu la Buhusi, dai de tat-su la Bacau.  Adica ii va lua apararea si iti va spune, cu tupeu de sef local sau de judet, ca totul este OK si faptele sesizate nu se confirma. Sau poate ca petitionarul are o problema. Daca insista chiar va avea o problema. Norocul lui este doar daca intuieste cum si cand i se va intampla.

Daca are masina, poate-l prinde politistul local si-i frige o amenda maxima pe care, daca o contesta in instanta, va pierde. Timp, bani, nervi. Daca are casa prin orasul Buhusi, poate peste noapte i se vor gasi restante cine stie de pe unde. Daca nevasta lucreaza pe la vreo unitate bugetara, va veni acasa suparata. Mai ales de la institutiile conduse de acolitii politici.

Ceea ce reclama petentul buhusean este o stare care a devenit normalitate in Politia Locala de la noi.

Asa sustin toti mai multi buhuseni si suntem convinsi ca au motive serioase. Ceea ce au constatat cu proprii ochi, dar nu au si probele video sau foto. In lipsa lor, toti cei care conduc vor spune ca ceea ce se reclama nu exista. Adica faptele nu exista, desi tu, cetatean de buna credinta, l-ai vazut beat la servici. Prin ceea ce stiu nu doresc sa tai orice speranta cetateanului petitioner, ci doar sesizez cum stau lucrurile. Asta daca n-ati inteles pina acum si daca nu ati crezut ceea ce scriu de ani de zile. Mediocritatile s-au coalizat si-au ajuns la putere pe votul vostru, dat dupa ani intregi de pacaleli continue. Pe de alta parte, constatarea mea, proprie si personala, este ca in zona noastra de saracie, politicianul ajuns la putere isi ia lumea in cap. Problema este ca necazul asta este o trasatura generala comuna, nu doar a unuia. Deodata devin aroganti, desi inainte erau persoane stearse si insipide. Ei stiu tot si dau directive, nu se consulta cu nimeni. Noroc ca mai exista ceva profesionisti in aparatul de specialitate al primariilor, care trag de manecuta pe domnii politicieni cand dau caruta de gard.

Trimisul pozelor la televiziuni nu rezolva problema, pentru simplul motiv ca problemele sesizate sunt la fel peste tot incat au devenit banale si nebagate in seama.  Plus ca nici nu sunt de interes national, cu putere; iar la televiziunile locale nu intra pentru simplul motiv ca acolo sunt de paza mogulii care sug bugetele locale pentru a spala imaginea politicienilor care platesc. Nu a fost asa si la BuhusiTV?

Si ca sa finalizez analiza scrisorii deschise de lui ,,F.M.” – cum sa scrii asemenea adevaruri chiar pe pagina primariei? Maimutoiul sef de servici, care spune de 5 ori ,,nu stiu” in trei propozitii, intra in alerta si cenzureaza adevarurile dure. Asta stie sa faca! Treburile sale de service, alea serioase, mai putin spre deloc. Un lucru este sigur: nu pot unii reclama cat de toleranti sunt altii la durerea-n cur. E o boala nationala ascunsa cu dibacie, care ne va cangrena ca natie. Pana una-alta, anunta-ne si pe noi cand veți avea succes, domnule FM. In rest, continuați!

 

Recommended For You