DEFINITIV: persoanele condamnate penal nu mai pot candida la alegeri

Legea nr. 294/2022 privind modificarea şi completarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali A FOST promulgata de presedintele Iohannis, prin Decretul prezidential nr. 1241/2022, la data de 04 noiembrie. Acesta a fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 1072 din 7 noiembrie 2022.

Așadar, nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia României, republicată, pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

La o primă vedere, in Buhuși este foarte posibil să existe doi politiceni în aceasta stare, respectiv: fostul primar Ionel Turcea, acum consilier local Pro Romania, condamnat cu suspendare un an, si Olaru Ciprian Emilian, consilier PNL, condamnat penal cu amanarea pedepsei pentru ,,săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată si fals in declaratii”. Avem suspiciuni rezonabile să credem că aceștia nu vor avea dreptul legal de depunere a candidaturilor la alegerile din 2024. In opinia noastră, Olaru Ciprian încalcă si Statutul PNL – pierderea calitatii de membru art. 22 alin.2.

Legea 294/2022 și legea 295/2022 stabilesc că persoanele care au fost condamnate penal să nu mai poată candida în alegeri și astfel, să nu mai poată obțină funcții publice.

Legea 294/2022 și Legea 295/2022, publicate în Monitorul Oficial sunt legile pe care le-am armonizat în Parlament pentru ca inițiativa #fărăpenali să devină aplicabilă pentru toate alegerile din țara noastră, începând cu cele ce vor avea loc în 2024. Condamnații nu mai pot candida în alegeri, grație eforturilor PNL, care a reușit să extindă la toate infracțiunile interdicția de a candida pentru cei cu condamnări definitive la toate tipurile de alegeri. Cel mai important criteriu de integritate al PNL autoimpus pentru alegeri încă din 2015, devine literă de lege pentru toate partidele. Trebuie precizat că proiectul inițial al USR prevedea interdicția de a fi aleși pentru cei condamnați pentru infracțiuni contra copiilor. Formă legii promulgată astăzi este cu mult îmbunătățită, pe modelul din proiectul PNL, în sensul extinderii interdicției”, a afirmat deputatul PNL Diana Morar pe pagina sa. ,,Corect este că oamenii să știe cum stau lucrurile cu adevărat pentru că există diferență mare între intenția USR ( Interdicție pentru infractorii cu infracțiuni sexuale asupra minorilor) cu acest proiect și formă finală rezultată în urmă intervenției mele pe prevederile privind interdicția de a candida a celor condamnați penal. Normalitatea devine realitate.” a scris deputatul PNL Diana Morar pe pagina sa de Facebook.

Note: vezi aici explicatii si note de fundamentare pentru lege nr. 294/2022

Recommended For You

One Comment to “DEFINITIV: persoanele condamnate penal nu mai pot candida la alegeri”

Comments are closed.