Nereguli noi într-o primărie veche (partea I)

La Primăria Buhuși persistă năravurile privind lipsa legalității în unele documente oficiale. Sau cum a spus fostul consilier si director Ghe. Apostu: ,,Este pur și simplu o debandadă. Nici nu avem primărie în Buhuși.” Din păcate, dănsul a plecat, dar problemele și neregulile persistă, de ani buni, în primăria Buhuși. Cam de prea mul timp…

Controlul recent al Camerei de Conturi Bacau a scos la iveală două aspecte negative, căci cele pozitive sunt foarte puține. În primul rând, stagnarea rezolvării problemelor semnalate în rapoartele precedente, din anul 2020. În al doilea rând, apariția de noi nereguli. La ultima ședință a CL Buhusi raportul Camerei de Conturi a fosat supus aprobarii consilierilor. Tovarășii au ridicat mâna frumos, în semn de aprobare a documentului (HCL 43/2023), și-au tăcut mâlc. Nici unul dintre consilieri n-a catadicsit să pună vreo întrebare primarului, darmite să-i scuture scaunul politic. Consilierii și-au însușit faptul că primarul nu este în stare să rezolve deficiențele semnalate de Camera de Conturi: ,,Hotarare privind însușirea constatărilor și măsurilor stabilite de către Camera de Conturi Bacău prin Raportul de follw-up nr.CCBC/2023-13033/10.02.2023 încheiat în urma acțiunii de control cu tema: ,,Verificarea modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia nr.8/26.03.2020’’. Deci, cum s-ar zice, și ei au responsabilitatea asupra rezolvării problemelor semnalate în acest document. Probleme care tot s-au perpetuat din 2020, pe care primarul Zaharia le cunoaște, le cunoaște și aparatul de specialitate, le știe și consilierul Cristi Cojocaru. Toată lumea știe, dar nu face mai nimic. Curtea vine și constată. An de an… și nimic spectaculos nu se întâmplă!

Pe scurt, raportul de follow-up constata ca sunt:

  • abateri in documentele contabile,
  • s-au inregistrat si efectuat cheltuieli fara documente justificative,
  • nu se respecta procedurile de inregistrare a cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe
  • nu este inregistrat in evidentele contabile un obiectiv de investiti realizat din fondurile locale
  • organele fiscale ale primariei Buhusi nu au realizat controlul activ si nu au aplicat prevederile Codului Fiscal
  • in anul 2019 nu s-au incasat taxe de functionare pentru un numar de 80 de societati comerciale si nu s-au primit solicitari de vize de la altele 58
  • efectuarea de cheltuieli din fonduri publice fara proiect tehnic si autorizare de construire
  • s-au platit separat servicii de salubritate desi acestea erau obligatii prinse in contract, iar recuperarea sumelor inca nu s-a realizat deoarece primaria Buhusi a intentat proces lui Gindany SRL cu intarziere, desi aspectele au fost sesizate Raportul CC3631/2022 din ianuarie 2022 (pag.13)

Toate acestea si inca multe altele vor constitui subiecte de investigatii de presa pe viitor. La finalul primului articol al acestei serii reamintesc celor vizati de Raportul Camerei de Conturi Bacau vorbele lui Apostu: ,,Am forțat pentru ca dvs să înțelegeți ce rol aveți. Dacă nu vreți, poate că eu o să caut alte mijloace … dar în niciun caz de astea de terfeleală, cum ați făcut dvs. (…) Puneți mâna și faceți ordine că vă râde în nas toată lumea.” Se vede treaba că nu există seriozitate, nu există interes pentru așa ceva. Și totul pleacă de ,,sus”!

 

Recommended For You