Increderea romanilor in UE a mai scazut

In urma unui sondaj Eurobarometru realizat in ultimii ani, se releva faptul ca increderea romanilor in Uniunea Europeana a mai scazut. Datele sondajului si alte detalii sunt date mai jos.

Astfel, la inceputul anilor 2015, 68% dintre romani credeau ca apartenenta la Uniunea Europeana este de bun augur, acest procent fiind mai mare decat media europena de 54%. Pe parcursul anilor, in 2020 la inceput de panemie, procentul romanilor care credeau ca apartenenta la Uniunea Europeana este de buna a regresat spre 55%, in timp ce media europeana crestea la 59%. Dupa episodul pendemic, procentul a scazut mai puternic in numai doi ani, la 46%. Cu alte cuvinte, numarul euroscepticilor a crescut, in timp ce media europeana a crescut usor la 62%. Din grafic rezultă că încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei, când Bruxelles-ul a introdus reguli stricte de călătorie condiționate de vaccin. De atunci diferența a crescut constant: în timp ce la nivel european încrederea în UE a crescut, în România s-a prăbușit constant.

În continuare tinerii cred majoritatea că este un lucru bun, în timp ce persoanele trecute de 25 de ani tind să devină mai euro-sceptice. Datele anului 2023 (preluate de fapt in 2022) arata distributia dupa varta, dupa cum urmeaza:

  • intre 15-24 ani, 55% dintre repondenti cred ca UE are o imagine pozitiva
  • peste 55 ani, 39% dintre repondenti cred ca UE are o imagine pozitiva

 

Nota: Această serie de informări oferă o perspectivă suplimentară cu privire la întrebările privind tendințele adresate continuu în sondajele Eurobarometrului PE. Cele 27 de briefing-uri naționale compară rezultatele naționale cu datele medii ale UE și analizează rezultatele dintr-o perspectivă de gen și vârstă. Ediția a 9-a acoperă perioada din 2007 până în decembrie 2022 și analizează mai atent următoarele întrebări: Imaginea și rolul Parlamentului European Imaginea Uniunii Europene Aderarea la UE și motivele pentru a beneficia de aceasta Vocea mea contează în Uniunea Europeană Satisfacția față de democrație în UE și în țările UE Încredere în Parlamentul European și în parlamentele naționale. Eurobarometrul a fost realizat de Kantar Media, față în față, pe un eșantion de aprox 1000 de respondenți (15 ani +) per sondaj. Marja de eroare este de 2.8%.

Sursa documentare aici.

Recommended For You