Invitație la ,,cele veșnice”

Un bun amic mi-a atras recent atenția la un aspect: centrul orașului Buhuși este asaltat de coroane. La coroanele mortuare mă refer, ca să nu avem dubii. Amicul meu, pe care mulți dintre buhușeni îl cunosc, care are peste 55 de ani, era indignat de acest aspect. Și pe bună dreptate, zic eu.

Am luat la pas centrul orașului însoțit, evident, de aparatul foto. Iar ceea ce am surprins în imagini puteți vedea mai jos. Pe unde treci, fiecare florărie sau firmă de servicii mortuare își scoate la prezentarea publică ,,marfa”. Coroane, coroane, coroane.  Fiecare comerciant te ,,invită” să-i cumperi marfa – de parcă a cumpăra o coroană mortuară este o plăcere… Una este un buchet de flori, care este asociat cu bucuria, cu frumusețea, nicidecum ceva funebru. Alta este coroana: coroana te duce invariabil și inevitabil cu gândul la ,,sfârșitul inexorabil”. Sau cum ar fi spus profesoara de limba română Stela Dumitroaia, citându-l pe Eminescu: Memento mori. Te împinge parcă acolo, deși tu nu vrei.

Mai mult, panourile stoping-people ,,cu oferte” de produse mortuare sunt amplasate ostentativ în calea trecătorului, pe trotuar. Pe aceastea găsești cele mai ,,atrăgătoare oferte” de ,,găleți, icoane, candele, lunânări, sicrie, toiag” și câte și mai câte. Panourile firmelor cu ,,servicii mortuare” nu mai sunt de ajuns: publicitatea morții a ajuns să ne asalteze vizual, ne pune piedică pe trotuar, doar-doar ne oprim să cumpărăm ceva. Lupta pentru vânzare e acerbă? Nu știu, dar chiar mă întreb dacă e normal ca o florărie să aibă la vânzare coroane mortuare. Dar ce mai este ,,normal” într-o ,,lume nebună-nebună-nebună” ? Buhușiul, ca orice târg de provincie, trăiește fără principii. Nu că le-ar fi avut vreodată. Dar această insolentă ,,invitație la cele veșnice” chiar calcă în picioare și ultima fărâmă de omenie care ar mai exista în ceea ce numim ,,om”.

Dar să privim lucrurile și din perspectiva comerciantului. El vrea să vândă, să facă bani pentru propria existență, să facă profit, să-si plătescă chiria spațiului comercial. Acestea sunt lucruri normale. Dar este oare normal să își scoată coroanele în public, în fața tarabei sau a magazinului său? oare cum ar fi ca magazinele de lenjerie intimă să-ți scoată chiloții și sutienele în fața geamului magazinului? Dacă mergem mai departe cu imaginația, cum ar arăta tarabele unui magazin Sex-Shop cu tot felul de ,,minunății” scoase în văzul trecătorilor? Sunt întrebări la care vă invit să cugetați, inclusiv pe cei care sunt posesori de magazine sau firme ce vând coroane si alte asemenea articole.

Recommended For You

Leave a Reply