Chiar astăzi, de Florii, biserica ortodoxă din zona Borșa (jud Maramureș, vezi foto) a ars din temelii. O tragedie fără seamăn, bineînțeles, atât pentru parohia respectivă, dar și pentru comunitatea de credincioși. O biserică de lemn făcută scrum, din temelii, în ziua de Florii. Mare păcat! Din nefericire, aceste nu este singura care a luat foc în acești 33 de ani de democrație. Dacă ,,înainte” nenea Împușcatul și șleahta lui de comuniști dărâmau bisericile istorice, acum acestea ard. Și atunci de întrebăm: de ce ne ard bisericile?
Chiar dacă această biserică era relativ nouă și asigurată, fiind construită după 1990, în alte cazuri au luat foc monumente istorice importante. Iar valoarea lor, ca monument, era incomensurabilă și, totodată, dovadă a trăiniciei nostre istorice pe aceste meleaguri.
Ajungem ca în decurs de câțiva zeci de ani să rămânem fără podoabele inestimabile reprezentate de aceste biserici de lemn? Se pare că ne dăm foc singuri la căciulă. Iar efectele pe termen îndelungat sunt mereu negative, chiar dacă pe acel loc se va înălța altă biserică. Noi nu ne putem permite astfel de luxuri.
Cauza incendiilor este aceeași: neglijența umană. Aici am răspuns la întrebarea din titlu, dar cauzele acestei perpetue, multiple și variate neglijente sunt nedeslușite. mereu se găsește cineva cu o lumânare, un calorifer electric uitat în priză sau cine mai știe ce poate genera incendiu. Lipsa de educație civică minimă, lipsa de responsabilitate și chiar indolența duc, după cum se vede, la tragedii. Tragedii pentru care toți românii plătesc.
O biserică nu este precum o claie de fân sau o casă oarecare. Biserica are o anumită încărcătură simbolistică spirituală și umană, legătură istorică de solidaritate. De aceea biserica, oricare ar fi acesta, trebuie protejată și vegheată continuu.
Biserica de lemn aflată în complexul turistic Borşa din Munţii Rodnei a fost cuprinsă de un incendiu, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Maramureş, Oana Alexa Gonczi, transmite Agerpres.
Lăcașul de cult nu era monument istoric și nici nu avea în patrimoniu o colecție de icoane vechi restaurate, lucruri confirmate de viceprimarul Tibi Ivașco: ”Este vorba despre o biserică relativ nouă, construită acum 30 de ani, e singura biserică din lemn din Complexul Borșa. Cealaltă e din cărămidă. Sigur nu este o biserică-monument”.
Pe pagina parohiei sunt date despre construirea bisericii și despre meșterii care au lucrat-o, doi dintre ei din comuna Grumăzești, judetul Neamt, precizează Atitudinea de Neamt: ”La data de 15 august 1992, Preasfinţitul Justinian, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a pus piatra de temelie şi a sfinţit locul pentru biserica actuală, cu hramul ”Înălţarea Domnului”, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica este construită din lemn în stil maramureşean, sub formă de cruce, iar fundaţia bisericii este din beton şi piatră. Biserica a fost acoperită cu şindrilă de meşterii Petreuş Toader, Petreuş Vasile şi Petreuş Ion din Bârsana. Turnul este din lemn, încheiat după metoda “cozii de rândunică”, iar interiorul este alcătuit din pronaos, naos şi altar. Biserica mai are două clopote, donate bisericii de familia Lungu Iuliu şi Anghelina, împreună cu credincioşii parohiei. Lungimea bisericii este de 25 m, lăţimea de 10 m, iar absida altarului este semicirculară nedecroşată. Naosul este acoperit cu o boltă semicirculară, având şi un pridvor pentru corul bisericii. Pe latura de apus este situat turnul angajat navei, a cărui şarpantă este sub formă de coif. Iconostasul bisericii este confecţionat de lemn de stejar cu icoane bizantine, la Grumăzeşti – Neamţ, de meşterii Arsenie Constantin şi Virgil Armaţu”.
Episcopia Maramureșului și Sătmarului a precizat de asemenea, într-un comunicat, că biserica nu era monument istoric și era asigurată, ceea ce înseamnă că pagubele vor fi în mare parte acoperite. Biserica a ars în totalitate și nu au mai putut fi salvate multe lucruri.
Comunicatul Episcopiei Maramuresului si Sătmarului este: ,,Cu profundă tristete și îngrijorare pentru comunitatea credincioșilor ortodocși din Parohia Borșa Complex, am aflat de tragedia care tocmai a avut loc prin izbucnirea unui devastator incendiu la biserica lor de lemn în stil maramureșean. Biserica a ars în totalitate și nu au mai putut fi salvate multe lucruri.Biserica este nouă, a fost construită în ultimii 30 de ani, deci nu este monument istoric!”
Foto: ISU MM via Cluj24