Controale ale DSVSA în piețe și magazine

Având în vedere că în apropierea sărbătorilor pascale consumul de alimente crește, Directia Sanaitar Veterinara pentru Siguranta Alemntelor Bacau (DSVSA) a efectuat o serie de controale la producătorii/vânzătorii din piețe si magazine. Scopul acțiunii a fost prevenirea aparițiilor toxiinfecțiilor alimentare la populație.  Au fost efectuate un numar de efectuat 131 de verificări. În total, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 34400 și 2 avertismente. Comunicatul DSVSA trimis la redactie nu cuprinde informatii referitoare si la orasul Buhusi, ci doar o situatie globală valabilă la nivel de județ.

Comunicat DSVSA Bacau:

,,Acțiunile de inspecție și control privind siguranța alimentelor, organizate interinstituțional prin echipe mixte, se desfășoară cu intensitate sporită în toate spațiile destinate desfacerii și comercializării produselor specifice Sărbătorilor Pascale de la nivelul judetuluiBacau, fiind în derulare pe toata perioada sarbatorilor pascale si dupa.

Scopul planului  consta in realizarea unor controale oficiale comune DirecţieiSanitareVeterinareşipentruSiguranţaAlimentelor Bacau, ComisariatuluiJudeţeanpentruProtecţiaConsumatorilor Bacau, Direcţiei de SănătatePublică Bacau șiInspectoratuluiJudețean de Poliție Bacau, la nivel judetean, cu rol nediscriminatoriu,  pentru garantareasiguranțeialimentaresiprevenirea toxiinfecțiilor alimentare datorate consumului de alimente nesigure si verificarea modului de respectare a conditiilor de igiena in unitatile care depoziteaza, produc si comercializeaza alimente de origine animala si nonanimala.

Acțiunile  au vizat operatorii economici care desfășoară activități în domeniul:

– producerii, manipulariișicomercializariialimentelorspecificeperioadei, cu accent peunitățile de abatorizare, procesare, carmangeriişimăcelării, unități din sectorulpeştelui, ouălelor, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul de tip hyper/supermarket, magazine alimentare, piețeagroalimentare etc., depozite, unități de alimentațiepublică (pensiuni, restaurante, cantine, catering etc.) si al

– mișcariișicomercializariianimalelor vii destinatesacrificării (ovine, caprine, porcine etc.), din exploatațiile de originecătreabatoarele/unitatile de taiereautorizateși a circulațieicărniirezultate din sacrificareaacestoranimale  in special a carniiprovenite din sacrificareaovinelor la nivelulexploatațiilor de animale.

Au fost efectuate un numar de  efectuat 131 de verificări. În total, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în valoare de 34400 și 2 avertismente  si anume:

 Unitate procesare peste 1, depozit frigorific cu reambalare 1, depozit frigorific 1, depozit alimentar 9, piata agroalimentara 6, carmangerie 3, macelarie 10, pescarii 18, supermarket 17, restaurante 10, catering 2, pensiune 1, fast-food 2, rulote fast-food 4, cantine 2, laboratoare cofetarie-patiserie 9, cofetarie 2, magazin alimentar 26, centre prelucrare lapte integrate in cadrul exploatatiei 5, unitate fabricare paine si produse de patiserie 1, unitate comercializare produse congelate 1.

Cu ocazia controalelor la aceste tipuri de unitati au fost identificate neconformitati pentru care au fost aplicate sanctiuni contraventionale conform HG 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, avertismente conform OG2/2001, precum si confiscari de produse de origine animala.

Principalele deficiente constatate au fost:

1.Pescarie-2 sanctiuni in valoare de 2400 lei pentru depozitare necorespunzatoare si neintretinerea corespunzatoare a spatiilor si ustensilelor folosite, precum si 1 avertisment pentru vestiar neamenajat corespunzator si neidentificare spatii.

2.cantina-2 sanctiuni in valoare de 20000 lei pentru desfasurarea de activitate(pregatirea de meniuri pentru beneficiari fara a detine document de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor in acest sens, neintretinerea in conditii de igiena a spatiilor de prelucrare a ustensilelor suprafetelor si a veselei.

3.depozit alimentar-1 avertisment pentru paviment cu portiuni crapate

4.magazin alimentar-1 sanctiune in valoare de 2400 lei pentru depozitare necorespunzatoare.Complementar a  fost confiscata o cantitate de 10,6 kg carne porc in valoare de 250 lei.

5.centru prelucrare lapte integrat in cadrul exploatatiei-4 sanctiuni in valoare de 9600 lei pentru comercializarea de preparate din carne fara a detine document de inregistrare si nedemonstarea trasabilitatii.Complementar a fost confiscata o cantitate de 25 kg preparate din carne in valoare de 625 lei si comercializarea de produse lactate cu deficiente de etichetare.

Au fost efectuate un numar de 29 controale in trafic impreuna cu reprezentanti din cadrul IPJ Bacau conform protocolului, unde au fost verificate un numar de 223 de mijloace auto. Cu ocazia controalelor in trafic nu au fost identificate neconformitati.

Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, unde consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sănătatea animalelor.”

Recommended For You