Pe 3 mai jurnalistii de pe intreg mapamond-ul sarbatoresc ,,Ziua internationala a libertatii presei”. Anul trecut scriam despre cui îi pasă de libertatea presei din Buhuși, iar acum doi ani căutam să răspundem la câteva întrebări fundamentale privind presa buhușeană. Între timp s-au terminat definitiv două din trei procese intentate de politicieni locali – consilierii Rezmires Daniel si Cristian Cojocaru. Scopul acestor procese a fost, evident, intimidarea și împiedicarea editorului Gazeta de Buhusi de a mai scrie liber si critic la adresa politicienilor. Iată că nu au reușit, iar noi am mai făcut un pas înainte. Ei, aleșii locali buhușeni, nu au înțeles nimic din democrație, tratând lucrurile și drepturile publice după bunul plac, ca pe propria ogradă. Deciziile Judecatoriei Buhusi si ale Tribunalului Bacau au stabilit, direct, si radical, ca libertatea presei si a jurnalistului este mai presus de imaginea personala a alesilor locali. Dar despre asta vom scrie altă dată mai detaliat.
Libertatea presei, in opinia noastră, ,,privește desfășurarea activităților specifice presei de strângere și transmitere de informații de interes public prin intermediul canalelor media, fără intervenția guvernului. Libertatea presei este un drept fundamental al omului recunoscut și protejat prin lege in majoritatea statelor moderne. Acest drept este strâns asociat cu libertatea de exprimare și este o componentă a acesteia. Pentru ca libertatea presei să fie reală, publicul și mass-media necesită acces neîgrădit la informații.” (Wikipredia)
Ne vom ocupa de ultima afirmație – o presă care necesită acces neîngrădit la informații. Incepand din aprilie 2021, primaria Buhusi refuză în mod constant acordarea acreditării pentru Gazeta de Buhusi pentru diverse evenimente, dintre care cele mai importante sunt sedintele de Consiliu Local. Din păcate, primăria Buhusi prin reprezentanții ei (primarul Zaharia si biroul juridic) incalca drepturi fundamentale in mod repetat si nepermis. Nici o alta institutie – de exemplu Consiliul Județean Bacau și Președinția României – ca să dăm exemple concrete – nu au refuzat Gazetei de Buhusi acreditările la evenimentele organizate. Fie ele evenimente permanente sau diverse. Dar primarul și incompetenții săi acoliți (Elena Mareș și Oana Mihai, semnatarele răspunsului de refuz al acreditărilor, n.r.) sunt ,,mai cu moț”, încălcînd legea repetat. Până într-o zi.
Trebuie remarcat că îngrădirea libertăților fundamentale se face concomitent cu transformarea Primăriei Buhuși și a primarului în veritabile ,,agenții de presă” – care aruncă anunțuri specifice folosite pentru beneficii personale de ordin politic. Cam așa se procedează în lumea noastră românească, și în mod mai exacerbat în Buhuși. Până într-o zi.