Palmierii și cocalarii

Unii cocalari s-au pripășit prin Buhuși exact ca musca între bucile calului. Dacă musca vine după ademenitorul miros de balegă, cocalarii au venit după irezistibilul ,,miros de bani”. De bani câștigați ușor, repede și fără bătaie de cap. Dacă în spatele acestor indivizi este și un partid, sentimentul lor este (cred ei!) și mai îndreptățit. Victoria lor în alegeri este motorul acțiunilor în numele cărora ,,taie și spînzură” prin acest orășel prăfuit. Astfel, ei, aleșii, au devenit ,,cocalari politici”. Cel mai egal dintre egali și cel mai cocalar dintre cocalari dijmuiește bugetul local după bunul plac, cu o mentalitate de chiabur care nu are nimic comun cu democrația de secol XXI. Atât știu, atât fac.
Așa s-a întâmplat și cu Parcul Central și Parcul Dendologic, mutilat ,,democratic” în numele unei așa zise ,,investiții”. Cocalarii cei mici doar votează, nu comentează, nu gândesc, nu au atitudine decât de ghiocel. Așa că vina pentru dezastrul ecologic este și a lor.
Nu am auzit ca Marele Cocalar să fi întrebat întrebat pe cineva din oraș dace e bine ce face tăind specii valoroase pe care, evident, că nu el le-a plantat. El doar ne informează virtual, prin puțoii cu iPhone de ultimă generație, ce va fi. Și anume ,,defrișarea vegetației existente, modelarea terenului și plantarea cu specii perene, gazonarea suprațetelor, inclusiv plantarea de arbori și arbuști.” Și iată că planul idiot a devenit realitate – vezi poza.
Copacii din parc, răpuși acum de acest cocalar infatuat, au fost plantați de niște liceeni, prin anul 1985-1986, conduși de inimoasa prof. Emilia Gligor. Printre ei mă număr și eu. În comunism se planta, acum, în democrație, se defrișează. Ironic, nu? când ar fi trebuit să fie tocmai invers.
Unde era Marele Cocalar atunci? Probabil prin Cooperativa Meșteșugărească, nicidecum la plantat. În vocabularul său există doar două cuvinte: bani, dărâmat și defrișat. Asta a făcut în Buhuși.
Ceea ce nu înțeleg buhușenii este că cocalarii sunt loiali partidului lor, nu alegătorilor care speră că le va face bine cândva… Când, nu știu. Că în ultimii 20 de ani cocalarii tot s-au schimbat între ei, dar lucrurile nu se mișcă decât din rău în mai rău.
Marele Cocalar ar fi trebuit să audă și părerile buhușenilor de rând. Dar e prea ocupat să dărâme cinematografe, stadioane sau alte edificii, preluate în bună stare și pe care le-a lăsat ani buni în paragină spre degradare. Nimeni nu s-a sesizat.
În toată această speldidă degringoladă democratică, bine întreținută politic cu anunțuri frumoase aruncate de trompetele de partid, cine mai vede ,,că totul în jur se prăbușește” (vorba lui Cojocaru C.)?
Am să închei pe un ton (pseudo)optimist, cum altfel, decât amintind vorbele celui citat mai sus: ,,Apocalipsa după Ionel continuă!”. Deci, în locul teilor și molizilor doborâți vitejește de Marele Cocalar, probabil că vom vedea palmieri și alte specii exotice de arbori scumpi la umbra cărora pot sta doar muștele. Dacă nu credeți, blv. Nicolae Bălcescu este un prim exemplu. Palmierii vor fi plantați exact înaintea alegerilor de anul viitor, ca să nu aibă timp să se usuce! Dacă dvs., pensionarii buhușeni, veniți în parc și faceți infarct că nu aveți umbră, nu uitați că Marele Cocalar (pe care unii l-ați votat) v-a construit o capelă nouă. Doar acolo mai este umbră și e bine. Dar să treceți mai întâi pe la secția de vot: nu puteți dvs. vota cât poate Marele Cocalar defrișa!

Recommended For You