Inalțarea Domnului – Ziua Eroilor 2023 (I)

Mâine, joi, 25 mai 2023, sunt organizate ceremonii prilejuite de o dublă sărbătoare. Înălțarea Domnului este ziua în care eroii neamului românesc sunt celebrați prin comemorarea lor denumită oficial Ziua Eroilor. Astfel, centrul orașului Buhuși va găzdui manifestările oficiale legate de Ziua Eroilor, doar prin depunerea de coroane și jerbe de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut și o slujbă de pomenire oficiată de preoții ortodocși.
Așa că astăzi, de dimineață, vechile tunuri care stau de strajă la monument au fost spălate cu jeturi puternice de apă de pompierii buhușeni, iar panseulțele udate. Străzile adiacente centrului orașului au fost măturate, cu istoricele măturoaie de nuiele, de oamenii cu veste vezulii pe care scria ,,Primăria Buhuși”.
Mâine, la orele 11, prin fața celor prezenți vor defila, ca de fiecare dată, autoritățile locale și politicienii care conduc și decid soarta acestui oraș. Rămâne de văzut căt de interesați vor fi buhușenii de această manifestare care a strâns privitori din ce în ce mai puțini în ultimii ani.
Spre cinstea lor, preoții ortodocși (și nu numai) se roagă permanent pentru sufletul eroilor adormiți ai neamului la fiecare liturghie oficiată duminica sau la sărbători. Nu același lucru putem afirma despre oficialități care, în afara depunerii de coroane, nu au făcut nimic altceva pentru eroiii neamului în ultimii 15-20 de ani. Nici un monument ridicat drept recunoștință, nici o coroană depusă cu această ocazie la troița eroilor dedicată evenimentelor din decembrie 1989. Ar fi chiar hilar ca niște aleși de sorgine neo-comunistă să depună coroane la monumentul eroilor căzuți la Revoluția Anticomunistă din decembrie 1989… Astfel că tinăra generație privește această manifestare desuetă ca sterilă și fără interes.
(imagine de arhivă iunie 2022- ©Foto: Iulian Pascaluta/Gazeta de Buhusi)

Recommended For You