Buhusi, orașul fără turiști (I) – turismul cultural

Buhușiul este, de foarte mulți ani, orașul fără turiști și fără promovare turistică. Dar nu duce lipsă de oportuniști politici care, odată ajunși pe fuuncția publică, n-au făcut și nici nu fac ceva pentru promovarea orașului nostru. Vom arăta cum incompetența autorității locale duce spre dezastru, de la an la an. De peste 15-20 de ani Buhușiul nu a mai văzut picior de turist. În Buhuși nu există nici măcar un hotel sau pensiune la care drumețul călător să tragă peste noapte. Asta în condițiile în care orașul are destui potentați financiar.

Concret, orașul Buhuși poate fi inclus pe harta traseelor turistice culturale (I), ecleziastice (II), muzeistice (III) sau naturale (IV). Mai exact, Consiliul Județean Bacău a implementat un Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului.  Astfel, cele patru modalități de promovare turistică oferă vizitatorului sau turistului județului Bacău posibilitatea de a alege câteva trasee interesante. Trebuie să remarcăm că orașul Buhuși este complet neglijat pe latura traseelor turistice culturale. Iar asta, bănuim noi și vom verifica, nu din cauza autorităților județene, ci din cauza celor care decid soarta comunității locale buhușene. Adică a Primarului și a Consiliului Local Buhuși. Ei sunt cei care decid încotro merg fondurile. Fără acordul lor nu se face nimic din activitățile publice.

Traseele turistice culturale din județul Bacău

Consultând harta traseelor turistice culturale ale județului Bacău (link sau foto mai jos), observăm lesne că orașul Buhusi nu propune nici un obiectiv cultural spre vizitare. Din cele 14 obiective culturale județene, noi, buhușenii, nu am propus nimic! În 2018 autoritățile s-au mărginit la lansarea unei monografii a târgului și apoi… nimic. Dar această monografie nu ține loc de promovare turistică. Oare nu este interesant nimic de vizitat în domeniul cultural în Buhuși? Ba da, dar autoritățile sunt la pământ în această privință. Adrian Păduraru, șeful serviciului cultură-sport din primăria Buhusi, un sinecurist de profesie și pupilul #Voievodului Zaharia, este cel mai incapabil personaj ajuns pe o funcție de responsabilitate uriașă. Evident, domnul în cauză nu are nici în clin nici în mânecă cu ceea ce presupune cultura unui oraș. El este omul care îl are pe ,,nu-știu” în brate, mai mereu, promovând incultura la rang de cinste, la nivel sub-amatoricesc. Dacă municipiul Onești este recunoscut prin sculptura lui Eminescu, de ce orașul Buhuși nu ar fi recunoscut prin sculpturile lui Constantin Chițigoi?

La fel, dacă Monumentul Eroilor Cavaleristi din pasul Oituz este promovat, de ce Monumentul Eroului Necunoscut din Buhuși nu ar putea fi? Autoritățile s-au limitat la depunerea de coroane la acest monument, dar fără a-l face cunoscut lumii. Acesta are în spate o poveste, dar cine să o scrie, cine s-o răspândească? Asta e datoria autorităților locale, acești epigoni netrebnici, care ne acoperă cultura cu un strat gros de uitare și incultură de tip ,,copy-paste”.

Despre Hanul Rateș nu mai putem vorbi nimic deoarece autoritățile l-au ,,dărâmat” cu valul de indiferență de atâția zeci de ani. ,,În fapt, astăzi Hanul de la Orbic fostul rateș, a ajuns o ruină istorică”, concuzionează, trist dar adevărat, situl ,,Turist prin județul Bacău”.

Și la nivel de promovare virtuală Buhușiul este cât se poate de real… la pământ. Până și Casa Memorială a lui Ion Borcea din Racova are un tur virtual.

De asemenea, nu am auzit public poziția intelectualilor acestui oraș – profesori, medici, economiști, ingineri sau alte profesii – despre uitarea culturală în care zace târgul nostru. Ei, ca mulți alți locuitori, preferă să meargă la un teatru sau cinema în alte orașe, uitând că în anii 1960 Buhușiul avea teatru si cinematograf. Acum ne-am ,,modernizat” prin distrugere, indiferență și uitare. Dacă alte orașe sunt pe harta turistică a culturii județene, Buhușiul este primul pe harta INCULTURII județene. Nota bene!

Traseu turistic cultural Bacău (1) – Bacău (2) – Bacău (3) – Bacău (4) – Bacău (5) – Mărgineni Scorțeni-Ardeoani – Berești-TazlăuTescani(6)  –  Ardeoani – Măgirești, Valea Arinilor(7) – Moinești (8)– Comănești – Agăș –  Brusturoasa – Palanca – GhimeșFăget (9)  – Palanca (10) – Comănești (11) – Dărmănești – Dofteana – Tîrgu Ocna (12) –  Oituz(13) – Bogdănești  Onești (14)

Recommended For You