Buhuși, între normalitate și anormalitate (I)

De când s-a ajuns ca primar, Vasile Zaharia încearcă să ne convingă că ar fi un bun edil. Nici când era viceprimar n-a convins pe nimeni. ,,Ghinion”, cum ar spune iohanistul de serviciu. Politica sa lunecoasă și opacitatea, de care dă dovadă în raport cu noi, presa neaservită, ne-a întărit convingerea că acest individ ajuns politician cu putere de decizie nu face decât să susțină o administrație bugetofagă și programe care nu aduc folos buhușenilor. Cu excepția modernizării spitalului și școlilor, evident – dar și acolo cu unele rezerve. Asta dacă avem în vedere sumele colosale plătite și alte aspecte, precum lipsa studiilor de impact si a studiilor de oportunitate si necesitate, care ar justifica sau nu, realizarea investitiilor plecând de la situația existentă și prognoze. Dar faptul că aceste studii nu sunt făcute ne demonstreaza că adevărurile dureroase privind starea localității și a buhușenilor sunt binecunoscute în rândurile puterii. În opinia noastră, perpetuarea acestei stări de fapt se face în scopul ținerii populatiei captive si în scop electoral. Deh, mentalitate învechită de vechili obtuzi la deschidere și nou și care exploatează cinic lipsa de curaj și implicare reală a locuitorilor acestui târg moldovenesc. Nu degeaba se spune ,,Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită!”

Acestea fiind datele problemei, să vedem ce găsim prin oraș… Bunăoară, un cetățean care s-ar plimba azi, 4 iulie 2023, prin Buhuși, ar fi consternat de coexistența a două stări de lucruri total opuse. Astfel, centrul orașului este cuprins de lucrări (străzi în lucru sau terminate, parc în reamenajare, etc), deci o stare de (oarecare) normalitate. Trecem cu vederea unele aspecte deficitare. Așa că am fotografiat micul părculeț unde altădată era ,,podul și piscina lui Turcea”. După lucrări de reamenajare, acest miniparc arată normal și frumos, adică așa cum ar trebui (foto sus). Aspersoarele udă gazonul, iar soarele bate cu putere în copacii nou plantați. Umbra și băncile s-au ,,topit” de la soarele verii.

Spre străzile lăturalnice sau periferice, lucrurile devin anormale: lucrări abandonate cu anii (str. M.Voievod), promisiuni electorale neonorate, gen str. Chebac sau străzi și trotuare pe care nu s-a turnat un metru asfalt, măcar așa, de întreținere. Dar viceprimarul Teslariu ne anunță, public și mândru nevoie mare, că se face ,,marea balastare”. Cât de ,,politician” trebuie să fii ca să nu-ți dai seama că te faci de râs anunțând așa ceva? Comentariile zeflemitoare de pe bloguri si rețelele sociale sunt dovada.

Revenind la anormalitatea întreținută de acestă administrație, un exemplu concludent este trotuarul de pe lângă str. Libertății. Dacă pe trotuarul care duce spre Costișa mai există porțiuni bune, iată că trotuarul spre Bacău este stricat în totalitate. Firma care a executat lucrări de canalizare pe str. Libertății, prin 2015, adică firma lui Dumitru (Dan) Buzilă, este cea care a distrus unele porțiuni și care avea obligația de a-l reface. Dar cine a controlat refacerea? Primăria Buhuși, ca beneficiar, n-a făcut-o, iar CRAB-ul nici atât. Acum obligația e… prescrisă, însă trotuarul a rămas fie spart, fie plin de pământ sau noroi, după vreme. Totuși, obligațiile primăriei Buhuși referitor la refacerea acestui trotuar rămân valabile. Interesant este că, în mai multe rânduri, în bugetul orașului s-au prevăzut bani pentru refacerea trotuarului. Dar aceștia au dispărut (a se citi,,realocați”) spre alte cheltuieli, cu ocazia rectificărilor bugetare. Tovarășii consilieri, unii cu diplome de economiști și care spun că știu să citească bugete, ori s-au uitat ca mâța-n calendar ori s-au făcut că plouă. În final au votat tot ce-a dorit primarul Zaharia, consfințind prin votul lor încălcarea legii. Plângeri penale? tragerea la răspundere? Nimic din toate astea din partea consilierilor. Luările de cuvânt au fost doar declarative sau mai vocale. Iar trotuarul a rămas tot așa, de zeci de ani, nerefăcut.

Zaharia n-a mai călcat pe trotuarul din str. Libertății din 2016, atunci promițându-le locuitorilor zonei doar zâmbete și vorbe goale. Promisiunile politice au curs și-au fost uitate sau anulate. Sunt alte interese mai importante decât un trotuar pentru locuitorii vârstnici ai unei zone periferice.

Pentru că imaginea spune cât o mie de cuvinte, vă prezentăm imagini surprinsă azi în centru porașului și spre comparație, trotuarul de pe str. Libertății, la intersecție cu str. Chebac. Vă rog să remarcați (imaginea de jos) că buhușenii cu mult bun simț au plantat flori, înfrumusețând zona. Pe banii lor. Dar refacerea trotuarului rămâne datoria primarului Zaharia. Până când?

Trotuarul din str. Libertății – 4 iulie 2023

Recommended For You