Laurentiu Munteanu, primar Blagesti: 100 de blagesteni vor beneficia de programul ,,Rabla local”

 

Am discutat cu Laurentiu Munteanu, primarul comunei Blagesti, despre implementarea programului ,,Rabla local” la Blagesti. Acesta a confirmat informatiile Ministerului Mediului si a precizat ca ,,numarul dosarului de inscrieri este 373 din cele peste 500 de localitati inscrise”. Dansul a mai spus ca primaria Blagesti  a popularizat programul in comuna, oferind posibilitatea ca 100 de blagesteni sa se inscrie pentru a beneficia de suma de 3.000 lei. Primarul Laurentiu Munteanu a declarat ca ,,stiu personal cativa blagesteni care isi vor cumpara masini noi, profesori care fac naveta”. Dansul a explicat ca obtinerea banilor (suma de 3.000 lei) nu este conditionata de achizitia obligatorie a unei masini noi, ci doar de interdictia de a mai cumpara une veche. Cetatenii trebuie sa se inscrie in program si sa indeplineasca conditiile impuse. Primarul a mai aratat ca functionarii primariei Blagesti vor ajuta persoanelele care nu se descurca cu inscrierea pe site-ul ministerului de mediu. Blagestenii se pot inscrie pe situl AFM incepand de azi, 31 iulie, incepand cu orele 10.

Primaria Blagesti va contribui cu suma de 60.000 lei (din bugetul local), iar diferenta de 240.000 lei vin de la AFM. Programul care debuteaza azi este primul derulat de Primaria Blagesti, iar fondurile au fost alocate inca de la proiectul de buget  2023 al comunei. Primarul spune ca a initiat programul la nivel local din dorinta de a curata comuna Blagesti de numarul mare de rable existente, pe de o parte, dar si pentru a sprijini familiile in achizitia unei masini noi.

Detalii despre programul guvernamental ,,RABLA LOCAL” – De ce la Buhusi nu este implementat?

Astazi debuteaza programul guvernamental ,,Rabla Local” de inlocuire a masinilor vechi de la populatie. Din judetul Bacau s-au inscris 18 localitati, dintre care trei municipii si 15 comune. Am consultat lista primariilor inscrise in acest program si am gasit mari surprize. De exemplu, Orasul Buhusi nu este inscris in program, desi a fost adoptat HCL 87/2023. Acesta prevedea casarea unui numar de 500 de autovehicole ale buhusenilor. Suma cu care trebuia sa contribuie Primaria Buhusi ar fi fost de 300.000 lei, iar fiecare cetatean primea din partea statului suma de 3.000 lei/ masina casata. Insa programul trebuia inscris de functionarii primariei in termenul 21-28 aprilie la Agentia Fondului de Mediu. Se pare ca lucrurile s-au facut tardiv, HCL-ul fiind adoptat abia in data de joi, 27 aprilie a.c., ultima zi fiind a doua zi vineri (video aici – minut 1:07:00). Proiectul a fost trimis ca suplimentare a ordinii de zi, deci NU se afla pe ordinea de zi data in convocarea primarului aici. Primarul Zaharia a spus atunci că ,,Mai avem timp pina maine la ora 12 noaptea sa ne inscriem pe portalul Agentiei de Protectia Mediu cu UAT Buhusi in programul rabla.” Consilierii locali au votat, insa au uitat sa mai verifice ce s-a intimplat ulterior… Nici nu au intrebat daca exista suma de bani prevazuta in bugetul local. Spre comparatie, Primaria Blagesti este inscrisa cu 100 de beneficiari, deci a reusit sa se inscrie din timp.

GHID pentru beneficiari

Cateva exemple de localitati din judetul Bacau. Numarul beneficiarilor acestui program variaza dupa finantele alocate de la bugetul local, astfel:

  • Municipiul Bacau – 1.000 de cetateni beneficiari
  • municipiul Onesti – 300 de cetateni beneficiari
  • comuna Blagesti – 100 de cetateni beneficiari
  • com. Buhoci – 100 de cetateni beneficiari
  • municipiul Moinesti – doar 30 de cetateni beneficiari
  • orasul Buhusi – nici un beneficiar
  • alte 13 comune – 20… 50 de beneficiari

 

Recommended For You

2 Comments to “Laurentiu Munteanu, primar Blagesti: 100 de blagesteni vor beneficia de programul ,,Rabla local””

Comments are closed.