Ziua Marinei Romane sarbatorită și la Portul Bicaz

Vechea sărbatoare romaneasca de Adormirea Maicii Domnului a fost celebrata astazi prin Ziua Marinei Romane si la Portul Bicaz. Oficialitatile bicajene au primit o delegatie a Autoritatii Navale Romane si au organizat ceremoniile oficiale. Dupa intonarea imnului de stat al Romaniei, s-a pastrat un moment de reculegere si recunostinta pentru toti marinarii romani cazuti la datorie prin fundarea ancorei cu flori. Apoi, dupa discursul oficialilor, s-a dat startul la jocurile marinaresti devenite deja o traditie la Bicaz. Defilarea Zeului Neptun, rațele, școndrul cu purcelul, plută si altele au făcut deliciul publicului prezent. Au dat onorul comandanții de nave și echipajele lor de pe navele de pasageri inregistrate la Oficiul de Căpitănie Bicaz. Vaporașe ca Romsilva, Tușnad, Reșita sau Izvorul Muntelului au patrulat demonstrativ pe lacul de acumulare Bicaz. Se stie ca Sf. Maria este protectoarea marinarilor romani.

Scut istoric*

,,Ziua Marinei a fost oficializată, ca onomastică a marinarilor militari români, la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, patroana Marinei Române. Serbarea oficială a avut loc pe crucișătorul Elisabeta, primul crucișător al marinei, unde au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare și la care a luat parte și Ministrul de Război, Dimitrie A. Sturdza. În mod tradițional, ocrotitorul marinarilor în bisericile ortodoxe de miazăzi (români, sârbi, bulgari și greci) este Sfântul Nicolae, căruia îi erau închinate schiturile marinărești (azi dispărute) de la Capul Caliacra în Dobrogea și de la Pardina (pe malul din față, în Bugeac). În bisericile ortodoxe de miazănoapte (fostul Imperiu rus) ocrotitorul marinarilor militari este Sfântul Andrei, ocrotitorul Bisericii ortodoxe române. Ziua Marinei Române, ca și Ziua Aviației (sărbătorită la 20 iulie) a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004.
În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziții de trofee ale combatanților marinari, la Constanța și la București.
Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS, diminuarea semnificaţiei ceremonialului explicându-se prin intenția conducerii Ministerului Apărării Naționale de a schimba data sărbătorii.
După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august, iar după 1990 s-a reluat tradiția sărbătoririi Marinei Române pe 15 august.
Amploarea sărbătorii Zilei Marinei a crescut an de an, festivitățile constând în: salve de tun, ridicarea marelui pavoaz, cuvântul Comandantului Marinei, sau a reprezentantului acestuia, into-narea Imnului de Stat, aruncarea unei ancore de flori în apă, în amintirea eroilor marinari, jocuri sportive ma-rinărești, concursuri cu ambarcațiuni sau focuri de artificii.”

(Foto: Iulian Pascaluta/Cooolpix/ arhiva 2022, sursa text istoric: Irina NASTASIU, 15 aug 2014, Ziarul ,,Ceahlaul”)

 

Recommended For You