Pro Memoria: Invazie Cehia ’68. Dar noi avem ,,memorie”?

Astazi se comemoreaza 55 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de catre trupele militare ale URSS, aliate cu armate din alte patru tari: Germania de Est, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Intre timp, noul urs condus de Putin, a anexat Crimeea si a invadat Ukraina. Asta dupa ce invadase, in 8 august 2008, alt stat vecin, Georgia. Atunci Rusia a trimis forţe în sprijinul oseţilor. În urma acestui război Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federaţia Rusă, Georgia pierzând de facto controlul asupra acestei regiuni. Acum avem un razboi unde bombele, gloantele si rachetele cad zilnic prea aproape de noi. In Ukraina caz zilnic, la datorie, foarte multi oameni, soldati tineri sau in putere. Orasele tarii vecine sunt distruse de atacator. Oamenii sufera cumplit.
Generalul de carton, plagiatorul Ciuca, fost prim-ministru, nu a facut nimic pentru intarirea militara a tarii. Nici macar o nitiativa! Dar probabil a cumparat mai multe polonice pentru bucataresele Parlamentului… Nici toata conducerea politica nu a facut NIMIC pentru intarirea militara a Romaniei, ci doar a continuat cheltuielile cu tot felul de achizitii cu spagi, cu pensii speciale si alte plocoane la alegeri. Rezultatul este ca noi, ca stat, suntem la mila europenilor si americanilor.

Acum 5 ani scriam urmatoarele:
,,Am scos din biblioteca un album de fotografii sa-l arat copiilor mei, sa-i invat istoria. INVAZIA PRAGA 68 este un album cu imagini celebre, fotografii facute in acele zile de sfarsit de august 1968, de catre inginerul ceh Josef Koudelka.
In anul in care ma nasteam eu Koudelka imortaliza invazia trupelor conduse de rusi. Cehii si rusii fata in fata, unii invadati, ultimii invadatori. Instantaneu mi-am reamintit de fotografiile facute de mine in decembrie 89: aceeasi atmosfera, dar un alt dusman. Romanii de ambele parti ale baricadelor se impuscau. Trist.
Pe ultima coperta a albumului foto ,,INVAZIA PRAGA 68″ se mentioneaza:
,,În timpul celor șapte zile din august 1968, când armatele ¬statelor semnatare ale Pactului de la Varșovia au invadat Cehoslovacia, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără ca numele autorului să fie menționat. În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim” medalia de aur Robert Capa.
De-abia în 1984, după moartea tatălui său, când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.
Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, și-a revăzut arhiva după patruzeci de ani și a ales, pentru această carte, 249 de fotografii, majoritatea nefiind până acum publicate. Cartea cuprinde, de asemenea, textele declarațiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă și un studiu despre evenimentele din august 1968.”
Cei care indragesc fotografia pot cumpara acest album de aici:
Cei care iubesc istoria sa caute carti cu acest eveniment, iar cei care doar doresc sa vada citeva imagini le dedic acest filmulet.”

Asa ca, privind inapoi in istoria recenta, ma intreb (retoric, evident) daca noi, romanii, avem cumva ,,memorie”? Invatam ceva din ce li se intampla altora, la o aruncatura de bat? Caci se pare ca repetam greselile cu seninatate puerila. Dar de platit, le plateste ,,talpa tarii”, in timp ce ,,cei alesi” trag concluzii si cheltuie bani aiurea. Doamne fereste de mai rau!

 

Recommended For You